Connect with us

Reconstruirea Coloseului Bragadiru costă în jur de 5 milioane euro: este justificat acest preț?

Repere istorice

Reconstruirea Coloseului Bragadiru costă în jur de 5 milioane euro: este justificat acest preț?

Consilierii locali vor avea la mapă în ședința ordinară din 30 martie devizul de lucrări pentru reconstruirea Coloseului Bragadiru, pe locul fostului cinema Tineretului, un proiect cu o valoare estimată la peste 27 milioane lei (inclusiv TVA).

Conform devizului, proiectul are o valoare fără TVA de 22,8 milioane lei, iar, din această sumă, 17,5 milioane lei reprezintă lucrări de construcții și montaj. Lucrarea ar urma să se întindă pe 3 ani, iar banii vor fi investiți de Ateneul Național din Iași. Deocamdată, nu este clară sursa de finanțare. În schimb, pentru proiectarea lucrărilor, Ateneul a obținut fonduri de la Institutul Național al Patrimoniului.

Bilanțul teritorial și indicatorii urbanistici:

  • teren în suprafață de 843 mp
  • suprafața construită – 519 mp
  • suprafața utilă totală – 960 mp
  • suprafața desfășurată – 1.600 mp
  • suprafață terase neacoperite – 275 mp
  • suprafață spații verzi – 200 mp
  • suprafață circulații pietonale – 32 mp
  • procent de ocupare a terenului – imobilul va ocupa 71% din suprafața terenului
  • înălțime maximă – 12 metri
  • regim de înălțime – subsol, parter, un etaj și un doilea etaj retras

„Investiţia îşi propune refacerea faţadei de la frontul str. Lăpuşneanu sub forma Coloseului Bragadiru (imobilul original construit pe amplasamentul actual, în anul 1905), cu refuncţionalizare interioară care să valorifice spaţiile pentru o diversitate de activităţi cultural-artistice şi educaţionale, păstrând şi destinaţia de cinematograf”, arată Andrei Apreotesei, directorul Ateneului, într-o adresă trimisă plenului CL.

Documentaţia tehnică a fost realizată de Ateneu în baza unei finanţări obţinute de la Institutul Naţional al Patrimoniului.

„Intervenţia de reabilitare arhitecturală şi funcţională a edificiului se înscrie în strategia generală a instituţiei culturale de revitalizare şi modernizare a patrimoniului construit administrat. (…) Un demers restaurator asupra construcţiei ca obiect îşi va fi găsit rostul în special prin impactul străzii căreia îi aparţine organic, întrucât în conştiinţa urbei str. Lăpuşneanu îşi subînscrie toate edificiile într-o entitate coezivă”, se arată în proiectul de hotărâre care va fi supus aprobării plenului CL.

În ceea ce priveşte celelalte cinematografe preluate în anul 2017, la Victoria au fost făcute unele investiţii anul trecut şi este un proiect de reabilitare a faţadelor, în cazul Trianon (fostul Republica) nu există sursă de finanţare, în timp ce refacerea cinema Dacia este în fază de licitaţie, fiind aşteptată decizia privind atribuirea contractului.

Apartamente de vânzare Iași: oferte actualizate

Urmărește știrile APIX.ro pe WhatsApp

Articole din categoria Repere istorice

Hover Image with Link

Trafic

Facebook

Tu știi în ce cartier stai?

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top