Connect with us

Colegiul Pedagogic „Vasile Lupu”, monument istoric, va fi reabilitat: a fost lansată licitația de lucrări

colegiul pedagogic

Repere istorice

Colegiul Pedagogic „Vasile Lupu”, monument istoric, va fi reabilitat: a fost lansată licitația de lucrări

Primăria Iași a lansat licitația pentru reabilitarea Colegiului Pedagogic „Vasile Lupu”, iar valoarea contractului de lucrări se ridică la 66,5 milioane lei, fără TVA. Despre acest proiect se vorbește la Iași de mai bine de 10 ani, în 2006 fiind începute și unele lucrări, sistate între timp. Constructorii pot depune oferte până cel târziu la începutul lunii mai 2023.

Lucrările vizează clădirea liceului și cantina. Primăria are un proiect de reabilitare întocmit încă din anul 2014, iar documentația care a fost actualizată recent. Vechimea construcțiilor este de peste 120 ani, iar expertizele tehnice realizate au arătat că structura de rezistență a corpurilor de clădire este afectată, motiv pentru care, recent, a fost dispusă și măsura de relocare activității de învățământ, la inițiativa guvernului, în contextul cutremurului major care a avut loc în Turcia.

În urma expertizelor la clădiri, care sunt incluse pe lista monumentelor istorice, au fost constatate numeroase deficiențe precum:

  • degradări și avarii în pereți, fisuri verticale la intersecția pereților, fisuri la reazemarea planșeelor, elemente putrede, deformate și pe alocuri putrede la șarpantă și astereală, infiltrații de apă atât prin acoperiș, cât și prin pereți, la parter
  • seismele suferite în decursul anilor, de la darea în folosință, au fost în număr de 14 cutremure cu intensitate semnificativă, seisme în urma cărora construcțiile au suferit avarii grave
  • starea de degradare a elementelor nestructurale (finisaje, tâmplărie, învelitoare) și vechimea instalațiilor (termice, sanitare, electrice) fac dificilă desfășurarea procesului de învățământ și împiedică modernizarea școlii
  • lucrările de intervenție nefinalizate la aripa est, unde s-a început consolidarea structurii de rezistență în anul 2006, lucrările fiind sistate, construcția a rămas dezechilibrată din punct de vedere al rigidității (zone întărite, alternând cu zone neconsolidate)

Primăria va asigura finanțarea lucrărilor de la bugetul local, dar intenția municipalității este să atragă banii necesari de la guvern, prin intermediul programului național de consolidare a clădirilor cu risc seismic.

Așa cum a relatat și „Ziarul de Iași”, Şcoala Normală „Vasile Lupu” din Iaşi, în prezent Colegiul Naţional Pedagogic „Vasile Lupu”, cunoscută şi sub numele de Institutul Vasilian, este urmaşa „Şcolii Preparandale”, care a funcţionat la Mănăstirea „Trei Ierarhi” de la sfârşitul anului 1855 până la inaugurarea, în 1891, a clădirii pe care o ştim astăzi. Între timp, instituţia a primit numele de Şcoală Normală (1864), iar din 2012 poartă titulatura de colegiu naţional.

Alături de Capela „Sfinţii Trei Ierarhi”, construită în acelaşi an de la sfârşitul secolului al XIX-lea în Dealul Copoului, corpul vechi al colegiului este înscris în Lista Monumentelor Istorice. 

Apartamente de vânzare Iași: oferte actualizate

Urmărește știrile APIX.ro pe WhatsApp

Articole din categoria Repere istorice

Hover Image with Link

Trafic

Tu știi în ce cartier stai?

Facebook

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top