Repere istorice
Reîncep lucrările la „Casa Muzeelor”
Viitoarea ”Casă a muzeelor”, construcţie realizată la începutul secolului XX, inclusă în lista monumentelor istorice din 2015, sediul fostei Chesturi de Poliție și locul în care a funcționat revista “Viața Românească”, se află în plin proces de reabilitare.
Consiliului Județean a semnat astăzi un contract pentru consolidarea, refuncționalizarea și mansardarea clădirii, constructorii contractați fiind Iasicon și Impex Romcatel.
Din anul 2012 şi până în 2015, la clădirea din strada Vasile Alecsandri s-au efectuat lucrări de consolidare şi lucrări parțiale de reabilitare a instalaţiilor, în două etape de intervenţie, acestea fiind întrerupte însă în cursul anului 2015. În anul 2017, s-au actualizat soluţiile de intervenţie iar din 2018, aici se execută lucrări de reabilitare.
„Este regretabil că acest imobil a fost uitat până acum. Mă bucur însă că vom reuși deschiderea un complex muzeal de importanță națională și totodată cel mai mare din țară”, a afirmat președintele CJ Maricel Popa, la semnarea contractului.
Până acum, zidurile clădirii au fost restaurate iar șarpanta a fost înlocuită, în conformitate cu standardele de rezistență și stabilitate.
Valoarea totală a proiectului este de 16,5 milioane lei lei, iar cea a contractului de servicii de proiectare și execuție lucrări, inclusiv asistență tehnică din partea proiectantului de 2,7 milioane lei. Termenul de execuție a lucrărilor este de 12 luni.
„Clădirea este finalizată în proporție de 90 la sută din punct de vedere structural, mai sunt câteva elemente, câteva camere care trebuie puse în siguranță din punct de vedere al structurii, de asemenea este necesară amenajarea curții interioare așa cum a stabilit proiectantul raportat la studiile istorice pe care le-a realizat. Sperăm ca în câteva luni să putem finaliza acest proiect”, a spus Gheorghe Băian, director tehnic al Iasicon SA.
Printre expozițiile permanente ale viitoarei “Case a Muzeelor” se numără sala destinată primelor tipărituri, care va găzdui o colecție de cărți vechi și proiecții video, o sală a alfabetului, unde vor fi expuse documente în care va putea fi observată tranziția de la slovele chirilice la caracterele latine și Sala “Dacia Literară”. Totodată, vizitatorii vor putea admira expoziții dedicate scriitorilor Vasile Alecsandri, Mihai Eminescu, Ion Creangă și I.L. Caragiale.
Noul muzeu va cuprinde și o zonă dedicată Pogromului cu o expoziţie de colecții unicat de fotografii, manuscrise și obiecte. Vom regăsi și Sala instrumentelor de scris (pe lângă o expoziție aici va fi și o zonă interactivă unde publicul va putea scrie cu pene și tocuri, pe hârtii vechi, creându-și propriile documente. În sala vocilor literare vor fi amplasate telefoane la care publicul îi va putea asculta pe câțiva dintre scriitori clasici.
Clădirea monument istoric are o suprafață totală de 3.988 metri pătrați. Sursa de finanţare pentru acest proiect este Programul Operaţional Regional (POR) 2014 -2020, Axa prioritara 5 – Îmbunătățirea mediului urban și conservarea, protecția și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, Prioritatea de investiții 5.1 – Conservarea, protejarea, promovarea și dezvoltarea patrimoniului natural și cultural.