Connect with us

UAIC a lansat licitația pentru refacerea Casei Universitarilor

Restaurarea monumentului istoric va costa 7,7 mil. lei

Repere istorice

UAIC a lansat licitația pentru refacerea Casei Universitarilor

Lucrările de restaurare a clădirii din Copou cunoscute drept „CUI” au fost scoase astăzi la licitație. Universitatea „Al.I.Cuza” a estimat valoarea contractului la 7,7 milioane lei. UAIC așteaptă oferte de la companiile interesate până în ziua 8 august.

Imobilul este monument istoric și are un regim de înălțime cu un subsol parțial, parter, un etaj și pod. Terenul aferent clădirii ajunge la peste 4.100 mp. Proiectul tehnic a fost realizat de firma Artehnis SRL.

CUI a fost edificată înainte de anul 1800 și este o construcție realizată din zidărie de cărămidă plină arsă, cu planșee din lemn.

În jurul anilor 1840 clădirea, aflată în proprietatea logotătului Canta, a fost integral refăcută, supraetajându-se cu un nivel”, se arată în proiectul tehnic.

La începutul anilor 1900, imobilul apare în arhive ca fiind Școala Urbană de Gospodărie, iar în perioada interbelică drept Școală de Manaj. După cel de-al Doilea Război Mondial, clădirea intră în bunurile de inventar ale UAIC și capătă destinația de cantină – restaurant a universității. Până acum câțiva ani, în incinta CUI a funcționat un restaurant deschis publicului larg.

Imobilul a suferit diverse lucrări de modernizare/extindere la începutul anilor `50 și `90.

Ulterior, în jurul anilor 2003 – 2005 se fac modernizări: apare un număr de goluri la nivelul extinderii și se adaugă o serie de trepte și o copertină în zona unuia dintre accesele de pe fațada de sud-est”, se mai precizează în proiect.

Prin tema de proiectare sunt propuse intervenții la clădirea-monument (Casa Logofătului Canta), pivniță, la un imobil-anexă și la terasa exterioară.

Apartamente de vânzare Iași: oferte actualizate

Descoperă LAPIS Residence - un ansamblu rezidențial de top

Editor al publicației APIX.ro, lucrează în presă din anul 2005. De-a lungul timpului, a colaborat cu instituții de presă centrale și locale.

Articole din categoria Repere istorice

To Top