Connect with us

Se schimbă topul celor mai înalte clădiri din Iași

Un turn de 62 metri va fi construit în capăt Păcurari

Investiții private

Se schimbă topul celor mai înalte clădiri din Iași

Șase corpuri de clădire vor forma un ansamblu imobiliar cu funcțiune mixtă în capătul Păcurariului, în dreptul rampei de ieșire a pasajului Canta. Ansamblul va cuprinde un bloc cu 14 etaje și alte cinci tronsoane cu un regim de înălțime de până la 6 etaje. Proiectul imobiliar aparține firmei Internațional Connection SRL, companie din industria textilelor, și a fost propus încă din toamna anului trecut.

Amplasamentul investiției:

Turnul central va avea o înălțime de 62 metri și va intra direct în top trei cele mai înalte clădiri din Iași, după turnul Palas (73 metri) și Universitatea „Petre Andrei” (65 metri). Spre diferență, Hotelul Unirea, cândva cel mai înalt imobil din Iași, are 58 metri, în timp ce Hotelul Europa are 55 metri. De remarcat că dezvoltatorul trebuie să suporte cheltuieli semnificative pentru asigurarea securității la incendiu, având în vedere regimul de înălțime stabilit la 14 etaje. În general, dezvoltatorii preferă să se limiteze la 11 etaje tocmai în contextul costurilor suplimentare generate de avizul condiționat al ISU.

La nivelul Comisiei de urbanism, la momentul aprobării proiectului, s-a propus o diminuare a înălțimii maxime (sub 60 metri), dar în avizul trimis către Consiliul Local (CL) a apărut înălțimea propusă inițial de dezvoltator (62 metri).

Planșa de reglementări urbanistice:

Celelalte cinci tronsoane ale ansamblului vor fi „lipite” de turn și vor avea un regim de 3, 5 și 6 etaje cu o înălțime cuprinsă între 18 și 30 metri. Planul Urbanistic Zonal (PUZ) va fi aprobat miercuri, 28 februarie, în CL și prevede funcțiuni mixte pentru ansamblu: spații comerciale, birouri, locuințe colective.

Suprafața terenului studiat prin PUZ ajunge la aproximativ 3.200 mp. Potrivit PUZ-ului, procentul de ocupare a terenului este de 50%, iar coeficientul de utilizare a terenului egal cu 4. Accesul către ansamblu se va face din șos. Păcurari. Nu e clar dacă viitorii locatari ai imobilelor vor putea întoarce spre oraș în proximitatea rondului din capăt Păcurari sau vor fi nevoiți să meargă circa un kilometru spre Valea Lupului pentru a putea întoarce la rond ERA. La nivelul Comisiei de urbanism, ultima variantă a fost agreată de consilieri întrucât eventualul viraj la stânga dinspre complex ar putea duce la probleme de circulație.

Capătul Păcurariului va suferi modificări importante în următorii ani. Alte două proiecte imobiliare au fost aprobate recent, în total fiind vorba de 13 imobile cu un regim de înălțime de minimum cinci etaje (citește detalii).

Proiectele imobiliare din capătul Păcurariului:

[P] Apartamente de vânzare și închiriat pe evo-imobiliare.ro

Urmărește știrile APIX.ro pe WhatsApp

Articole din categoria Investiții private

Hover Image with Link

Trafic

Facebook

Tu știi în ce cartier stai?

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top