Connect with us

Se scumpesc biletele CTP atât în oraș, cât și zona metropolitană

Local

Se scumpesc biletele CTP atât în oraș, cât și zona metropolitană

Conducerea CTP Iași a decis, zilele trecute, majorarea prețului la biletele, creșterea fiind de până la 20%: va crește prețul doar în cazul biletelor, nu și a abonamentelor. Scumpirea afectează atât orașul, cât și traseele metropolitane. Măsura va intra în vigoare, cel mai devreme, la începutul lunii noiembrie.

O altă modificare în planul tarifar presupune dublarea suprataxei de călătorie: cei care călătoresc fără un bilet valid riscă o amendă de 99 lei față de 50 lei cât este în prezent.

Iată modificările aprobate de către conducerea CTP:

  • biletul cu o călătorie pentru circulația pe raza orașului va fi 3,5 lei (3 lei în prezent), valabil 120 minute de la validare
  • biletul cu două călătorii pentru circulația pe raza orașului va fi 7 lei (6 lei în prezent), valabil 120 minute de la validare
  • suprataxa de călătorie crește de la 50 la 99 lei
  • biletul metropolitan cu o călătorie, cu valabilitate 180 de minute, pentru circulația pe raza orașului și în zona metropolitană va fi 8 lei (7 lei în prezent)
  • biletul metropolitan cu două călătorii, cu valabilitate 180 de minute, pentru circulația pe raza orașului și în zona metropolitană va fi 14 lei (12 lei în prezent)
  • biletul cu o călătorie, cu valabilitate 120 minute și care asigură transportul dintr-o comună limitrofă până la stația de capăt a traseului metropolitan din oraș, va fi 6 lei (5 lei în prezent)

„Majorările sunt în cazul biletelor, nu și a abonamentelor. Estimăm o creștere a vânzărilor directe de bilete cu până la 15%”, a declarat directorul CTP Cristian Stoica. În acest an, CTP a prevăzut un buget de 211 milioane lei, iar peste 132 milioane lei din această sumă sunt asigurate de Primăria Iași pentru diferențele de tarif (72 milioane lei, gratuitățile și facilitățile acordate diverselor categorii socio-profesionale) și compensației acordate conform normelor europene pentru susținerea activității de transport (minimum 60 milioane lei).

Planul tarifar pentru municipiul Iași trebuie aprobat de către Consiliul Local Iași. De cealaltă parte, la nivel metropotalitan, este deja o hotărâre a Asociației Metropolitane de Transport Public Iași (AMPTI) care permite CTP să scumpească biletele. AMPTI este o organizație din care fac parte municipiul Iași și comune limitrofe, asociație care a încredințat direct către CTP activitatea de transport public.

Având în vedere termenii procedurali, măsura privind creșterea prețului la bilete ar urma să intre în vigoare, cel mai devreme, la începutul lunii noiembrie.

Apartamente de vânzare Iași: oferte actualizate

Descoperă LAPIS Residence - un ansamblu rezidențial de top

Editor al publicației APIX.ro, lucrează în presă din anul 2005. De-a lungul timpului, a colaborat cu instituții de presă centrale și locale.

Articole din categoria Local

To Top