Connect with us

Sistemul de supraveghere a Iașului: 1.100 de camere în toate zonele orașului

Proiecte publice

Sistemul de supraveghere a Iașului: 1.100 de camere în toate zonele orașului

Primăria a semnat contractul pentru livrarea și montarea a 216 camere de video care vor completa actualul sistem de supraveghere a orașului. Echipamentele vor fi instalate în peste 80 de intersecții, fiind vorba despre cele care un semafor centralizat.

Contractul de 1,2 milioane lei (inclusiv TVA) a fost adjudecat de către asocierea de firme Mira Technologies Grup Secunet Project SRL (ambele din Bucureşti).

Actualul sistem de supraveghere cuprinde 653 de camere de supraveghere, care sunt gestionate de Biroul de trafic al Primăriei (59), Poliţia locală (157), CTP (34), Salubris (150), Ecopiaţa (130) şi Direcţia Creşe (103).

Odată cu achiziționarea celor 216 camere de către Primărie, dar și a încă 220 de camere într-o procedură derulată de Salubris (pentru monitorizarea punctelor de colectare a deșeurilor), sistemul de supraveghere va avea aproape 1.100 camere video, iar circa jumătate dintre acestea au funcții „inteligente”. Camere video sunt și la instituții de învățământ, dar Primăria nu a furnizat un număr total al acestora.

Printre aceste funcții se numără:

 • obiecte aruncate din autoturisme sau de către pietoni
 • mersul pe contrasens
 • persoane și caracteristiclor de bază pentru identificare
 • aglomerări de persoane
 • traversare prin loc nepermis
 • persoane căzute la pământ
 • compartament suspicios
 • numărarea persoanelor și extragerea de statistici dintr-o bază de date
 • numărarea mașinilor care trec printr-o intersecție

Achiziția Primăriei nu face referire doar la livrarea și montarea camerelor, ci și la următoarele aspecte:

 • montarea de camere de monitorizare video în intersecțiile nemonitorizare, cât și suplimentarea acestora în intersecțiile cu o frecvență mărită a incidentelor de trafic
 • înregistrarea permanentă a imaginilor și arhivarea acestora în vederea utilizării ulterioare ca mijloc de probațiune, precum și minimizarea timpului de transmitere a evenimentelor, după caz
 • montarea de UPS-uri (surse neîntreruptibile de tensiune) în toate intersecțiile astfel încât șocurile de tensiune să nu afecteze echipamentele (camere de monitorizare, automate de semaforizare etc.) și acestea să își poată continua funcționarea pe perioada lipsei de alimentare cu energie electrică
 • montarea de camere de recunoaștere a plăcuțelor de înmatriculare la intrările și ieșirile din oraș

„Rolul sistemului este de a monitoriza traficul auto în 83 de intersecții din Municipiul Iași și echiparea a 88 de intersecții cu stabilizatoare de tensiune și frecvență (surse neîntreruptibile – UPS). Vor fi achiziționate 200 camere video, 16 camere LPR (de recunoaștere a plăcuțelor de înmatriculare, n.r.), 88 de surse UPS, server și soft de management, server și soft de management al înregistrărilor, unități de stocare a înregistrărilor, cu montaj”, se arată în documentația de atribuire care a stat la baza achiziției.

Mai jos puteți consulta lista intersecțiilor unde vor fi montate cele 216 de camere noi:

Editor al publicației APIX.ro, lucrează în presă din anul 2005. De-a lungul timpului, a colaborat cu instituții de presă centrale și locale.

Articole din categoria Proiecte publice

Trafic

Facebook

Tu știi în ce cartier stai?

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top