Spații verzi
Suprafața spațiului verde la Iași ar putea crește cu 810 ha
Consiliul Local (CL) Iași a adoptat o hotărâre prin care orice teren transferat din extravilan în intravilan trebuie să aibă spații verzi pe cel puțin 30% din suprafață. Această măsură are potențial ca, în timp, suprafața de spațiu verde să crească la Iași de la 18 mp/cap de locuitor la peste 30 mp/cap de locuitor.
Decizia a fost adoptată la sfârșitul lunii august de plenul CL.
„Conform Registrului Spațiilor Verzi din Municipiul Iași (document aflat în fază de elaborare, n.r.), suprafața de spații verzi pe cap de locuitor este de 23,95 mp”, se arată în nota de fundamentare a hotărârii CL.
Însă, specialiștii Primăriei Iași au împărțit suprafața totală de spațiu verde existentă (695,8 ha) la populația orașului stabilită prin recesământul din 2011, respectiv de 290.422 locuitori. În realitate, potrivit Institutului Național de Statistică (INS), la începutul anului 2018, populația orașului era de 373.507 locuitori. Astfel, suprafața spațiului verde la Iași abia dacă trece de 18 mp/cap de locuitor.
O suprafață de spațiu verde apare și în noul Plan Urbanistic General (PUG), document unde se citează tot Registrul Spațiilor Verzi: 1.041 ha. Dar, această suprafață cuprinde inclusiv pădurile de la periferia Iașului (471 ha) și copacii din cimitire (91 ha). Exceptând aceste categorii de folosință, spațiile verzi din Iași sunt formate din:
- amenajare floricolă (3 ha)
- plajă și ștrand (1,1 ha)
- terenuri sport (17,2 ha)
- locuri de joacă amenajate (8,1 ha)
- spațiu verde (441,6 ha)
- zone compacte de vegetație (6,8 ha)
După cum se poate observa, în total este vorba despre o suprafață de sub 500 ha, iar documentele puse la dispoziție de PMI nu clarifică cu exactitate unde este diferența de spațiu verde de peste 200 ha (amintim că PMI spune că acum există cca 696 ha de spațiu verde). Însă, putem specula că diferența provine din suprafața de fond forestier care se află în intravilan. Nu toate pădurile sunt în extravilan. De exemplu, pădurea Dancu – Iași (10 ha) se află în intravilan, la fel ca părți din pădurile Ciric, Galata (I și II) și Repedea. Astfel, cel mai probabil, suprafața de 696 ha susținută de PMI cuprinde și părți din fondul forestier.
Tot din noul PUG putem afla că suprafața terenului intravilan din oraș este de aproape 6.200 ha. Suprafața totală a Iașului este de circa 9.400 ha, astfel că, la acest moment, în extravilan se află 3.200 ha. Dar, din această suprafață trebuie să scădem circa 500 ha (păduri ce nu pot fi trecute în intravilan) și rămân 2.700 ha. Abia la această suprafață putem calcula procentul de 30% pentru a afla care este potențialul măsurii adoptate de plenul CL, respectiv de peste 800 ha.
Ținând cont de cele menționate mai sus, putem concluziona că dacă tot extravilanul (fără păduri) ar fi transferat în intravilan, cu respectarea măsurii impuse de Primărie, atunci suprafața spațiului verde la Iași ar putea ajunge la aproape 1.300 ha, ceea ce ar însemna circa 35 mp/cap de locuitor la actuala populație din evidențele INS.