Connect with us

Lista tuturor spațiilor verzi din municipiul Iași

Ieșenii au spații verzi de doar 18,5 mp/cap de locuitor

Spații verzi

Lista tuturor spațiilor verzi din municipiul Iași

După mai bine de trei ani, Iașul va avea, în sfârșit, un registru al spațiilor verzi, iar veștile nu sunt deloc bune. Calculând la actuala populație, Iașul, oraș ce pare destul de „verde” în comparație cu alte orașe din țară, are spații verzi de doar 18,5 mp/cap de locuitor. Primăria preferă să calculeze raportându-se la populația dată de recesământ și astfel obține 24 mp/cap de locuitor. În orice caz, ambii indicatori sunt sub nivelul recomandat de normele europene.

Citește și Se poate și altfel: proiect imobiliar cu 40% spații verzi

Potrivit legislaţiei în vigoare, spaţiile verzi incluse în registru cuprind: parcuri, scuaruri, fâşii plantate, grădini botanice, zone de agrement, zone aferente instituţiilor publice, zone pentru protecţia lacurilor şi cursurilor de apă, culoare de protecţie faţă de infrastructura tehnică şi păduri de agrement.

„Prin registrul local al spaţiilor verzi s-a realizat inventarierea şi transpunerea în format GIS a spaţiilor verzi, a speciilor de arbori şi arbuşti existenţi în municipiul Iaşi, precum şi a caracteristicilor cantitative şi calitative ale acestora, potrivit reglementărilor legale“, se arată în proiectul de hotărâre de Consiliu Local (CL) publicat de Primăria Iaşi spre consultare publică.

Citește și În atenția Primăriei: șase idei pentru îmbunătățirea spațiilor publice

În Registrul spaţiilor verzi au fost incluse aproape 1.500 de terenuri din oraş, iar în cazul a peste 1.100 de zone au fost identificate spaţii verzi. Cele mai mari suprafeţe de spaţiu verde sunt la Ciric, Grădina Botanică şi în lungul/zona străzii Vasile Lupu. Printre cartierele unde există suprafeţe mari de spaţii verzi, se numără Copou, Tătăraşi, Tudor Vladimirescu (în special în zona facultăţilor tehnice), Bucium şi Galata. De remarcat că Registrul cuprinde inclusiv suprafeţe de sub 10 mp din diverse zone. De exemplu, pe strada Eternitate a fost inventariat chiar şi un teren care are doar 1 mp de spaţiu verde.

Citește și Suprafața spațiului verde la Iași ar putea crește cu 810 ha

În documentul publicat de municipalitate se arată că suprafaţa totală de spaţii verzi din oraş ajunge la 694 hectare (faţă de peste 1.000 ha estimate în 2016). La această suprafaţă se adaugă circa 43 ha de teren degradat ce ar putea fi amenajat ca spaţiu verde. Inventarierea spaţiilor verzi a fost întocmită de către firma Eterra Map SRL în baza unui contract semnat în decembrie 2015.

[pdf-embedder url=”https://apix.ro/wp-content/uploads/2018/11/Lista-spatiilor-verzi-din-municipiul-Iasi.pdf” title=”Lista spatiilor verzi din municipiul Iasi”]

Apartamente de vânzare Iași: oferte actualizate

Descoperă LAPIS Residence - un ansamblu rezidențial de top

Editor al publicației APIX.ro, lucrează în presă din anul 2005. De-a lungul timpului, a colaborat cu instituții de presă centrale și locale.

Articole din categoria Spații verzi

Trafic

Tu știi în ce cartier stai?

Facebook

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top