Local
Terenurile publice vor fi închiriate în baza unor licitații: în 2020, Primăria era avertizată să restabilească un „mediu concurențial” la Iași
Consiliul Local (CL) va aproba vineri un regulament în baza căruia vor fi organizate licitații pentru închirierea de terenuri din patrimoniul Iașului (public sau privat) în vederea amplasării de diverse structuri de vânzare. Demersul Primăriei vine la circa 4 ani de la o investigație pe temă a Consiliului Concurenței.
Fiecare anunț de licitație va trebui publicat în Monitorul Oficial și într-un ziar, cu cel puțin 20 de zile înainte de organizarea procedurii. Cei interesați să participe (persoane fizice sau juridice) vor trebui să îndeplinească anumite condiții de eligibilitate. O licitație este legal organizată dacă sunt depuse cel puțin două oferte.
Care sunt condițiile pentru participarea la licitații
Potrivit regulamentului, orice persoană interesată trebuie să îndeplinească următoarele condiții:
- să achite taxele de participare: 50 lei/caietul de sarcini, 0,5% din valoarea prețului de pornire a licitației (taxă de participare) și garanția de participare (contravaloarea a două chirii). Primele două taxe nu se restituie, iar garanția se rambursează ofertantului care pierde licitația
- să depună un dosar complet la licitație, conform regulamentului
- să nu aibă datorii la bugetul local sau bugetul de stat
- să nu fi făcut obiectul unor proceduri de executare silită privind recuperarea unor sume având ca oobiect obligații fiscale către bugetul de stat sau bugetul local
Prin intermediul regulamentului sunt stabilite criteriile de atribuire și ponderea fiecăruia dintre acestea: cel mai mare nivel al chiriei (40%), condiții impuse de natura și destinața bunului închiriat (35%), capacitatea economică-financiară a ofertanților (20%) și protecția mediului înconjurător (5%). Ultimul criteriu este solicitat în mod obligatoriu de legislația în vigoare și constă într-o declarație pe proprie răspundere.
Odată ce regulamentul va fi aprobat în plenul CL, documentul va intra în vigoare de îndată ce hotărârea este publicată în Monitorul Oficial local, iar, de regulă, acest lucru se-ntâmplă în maximum 30 de zile. Rămâne de văzut ce va-ntâmpla cu contractele aflate în derulare: astfel de contracte au fost acordate de Primărie prin încredințare directă și, anual, cele mai multe dintre ele sunt prelungite anual cu acte adiționale.
Acest lucru a fost reproșat de Consiliul Concurenței după investigația din anul 2020 – deși contractele erau încredințate direct, s-a ajuns la situația în care un comerciant ocupă de 10-15-20 ani un teren din patrimoniul public sau privat al Iașului. Investigația a fost făcută în baza unei sesizări a lui Răzvan Timofciuc (consilier local PNL la acea vreme), actual viceprimar de Iași.