Proiecte publice
Undă verde pentru planul de extindere a Ansamblului Mitropolitan: ce clădiri vor fi construite?
Plenul Consiliului Local (CL) a aprobat planul urbanistic zonal (PUZ) propus de Mitropolia Moldovei și Bucovinei (MMB) pentru extinderea Ansamblului Mitropolitan, în zona din spatele actualului amplasament, consilierii lăudând la scena deschisă: „Iașul va avea un Vatican al său”.
Planul urbanistic a fost inițiat în 2017, dar cererea pentru aprobarea documentului a fost depusă în 2020 de către MMB. Între timp, proiectul a primit toate avizele favorabile, iar, ieri, 4 octombrie, a fost aprobat de plenul CL fără probleme. Zona studiată prin PUZ are o suprafaţă de peste 45.700 mp, fiind delimitată de bld. Ştefan cel Mare şi străzile din jurul Mitropoliei.
„Intenţia beneficiarului este de a realiza un plan urbanistic pentru zona construită protejată care să stabilească regulamente şi indicatori urbanistici ce vor permite amenajarea incintei şi zona aferentă Ansamblului Mitropolitan (refacere împrejmuire, piaţa vestică de pelerinaj, extindere facultarea de teologie, parcare subterană); cu utilităţile necesare funcţionării armonioase a obiectivului”, se arată în proiectul de Plan Urbanistic Zonal (PUZ).
Investiţiile vor fi realizate etapizat, în funcţie de fondurile pe care MMB le avea la dispoziţie. În principal, este vorba despre spaţii de învăţământ, spaţii de cazare şi clădiri de birouri. În general, imobilele nu depăşesc 2 sau 3 etaje. Din planşa urbanistică ataşată proiectului de plan urbanistic rezultă că noile construcţii vor fi amenajate în special între străzile Petru Movilă şi str. Arh. G.M. Cantacuzino. Amplasamentul de peste 45.000 mp a fost împărţit în două unităţi teritoriale de referinţă (UTR), cu indicatori urbanistici diferiţi.
În primul caz, terenul are o suprafaţă de aproape 34.000 mp. În prezent, suprafaţa construită ocupă circa 23% din total, iar propunerea MMB vizează extinderea cu până la 40% din total, respectiv circa 13.500 mp. Cealaltă unitate teritorială de referință are o suprafaţă de aproape 12.000 mp. În prezent, suprafaţa construită este de 26% din total, iar propunerea vizează ca suprafaţa construibilă să crească până la 45%.