Proiecte publice
Undă verde pentru semnarea contractului de proiectare în cazul SRU Iași: 39 milioane lei
Ministrul Sănătății Alexandru Rafila a declarat miercuri, în timpul ședinței de guvern, că a fost semnat contractul de proiectare pentru Spitalul Regional de Urgență (SRU) Iași. Totuși, nu există la acest moment publicate două informații esențiale: rezultatul contestației depusă la licitație în 23 noiembrie și anunțul de semnare a contractului în sistemul național de achiziții publice.
Cel mai probabil, contractul urmează să fie semnat, ministrul vrând să facă referire la faptul că acea contestație ori a fost respinsă, ori a fost retrasă. La acest moment, nu este cunoscut numele firmei care a fost desemnată câștigătoare, dar, din contestația depusă de turcii de la NYK Architects putem afla valoarea ofertei financiare: 39 milioane lei (fără TVA).
Contestatarul licitației a avut cea mai bună ofertă din punct de vedere tehnic, dar prețul licitat a fost considerat „neobișnuit de scăzut” (22 milioane lei). În context, amintim că valoarea estimată inițial de autoritatea contractantă (Ministerul Sănătății) a fost de 64 milioane lei.
Proiectul SRU Iași este cel mai avansat dintre cele trei propuse a fi construite în următorul deceniu în România, celelalte două fiind la Craiova și, respectiv, Cluj. Spitalul va fi construit în Moara de Vânt pe un teren pus la dispoziție de către Primăria Iași. La acest moment, Iașul este singurul oraș care are finanțarea asigurată: 250 milioane euro dintr-un credit contractat de guvern la Banca Europeană de Investiții, iar o sumă similară va fi livrată de Comisia Europeană.
Pentru construcția spitalului au fost estimate 321 milioane euro (287 milioane euro – lucrări, iar restul reprezintă cheltuieli neprevăzute). Ceilalți bani sunt pentru pregătirea proiectului din punct de vedere tehnic şi al detaliilor arhitecturale/de execuţie (40,9 milioane euro), racordarea la reţele de utilităţi şi construirea infrastructurii rutiere (30 milioane euro, o treime din sumă fiind doar pentru supralărgirea DN24 pe o porţiune de 6 km), costuri de implementare (circa 18 milioane euro – supervizare lucrări, plan de tranziţie etc.) şi TVA (70 milioane euro). În total, 480 milioane euro, cea mai mare investiție publică la Iași de după Revoluție. La această sumă se adaugă alte 52 milioane euro, banii necesari pentru reconversia și refuncționalizarea clădirilor de la Spitalul „Sf. Spiridon”.
„SRU Iași este un complex de construcții pe 7 niveluri, inclusiv subsolul, parterul și cinci etaje superioare. Va avea o parcare subterană independentă, cu două etaje, care adaugă un subsol suplimentar la întreaga construcție. Suprafața totală construită a spitalului va fi de aproximativ 148.885 mp, iar amprenta clădirii este de 27.340 mp. Suprafața totală utilă a clădirii este de 70.108 mp (nu sunt incluse spații tehnice, zone de circulație majoră și suprafața pentru extinderea ulterioară în subsol)”, se arată în documentația de atribuire a licitației de proiectare.