Local
Vatmanii vor fi asistați de o „inteligență artificială” în trafic pentru prevenirea accidentelor
Primăria Iași va cheltui aproape 20 milioane lei, bani PNRR, pentru a instala sisteme inteligente de avertizare și asistență anti-coliziune pe 150 de tramvaie (vezi anunțul de licitație), o achiziție în acest sens fiind în derulare și în cazul autobuzelor.
Cu toate că cele 150 de sisteme au același specificații, municipalitatea a împărțit procedura în patru loturi, trei a câte 40 de sisteme, iar unul cu 30 de sisteme. Pe lângă livrarea echipamentelor, firma/firmele câștigătoare vor asigura și instruirea vatmanilor pentru utilizare. Ofertele pot fi depuse pe 12 septembrie.
„Scopul sistemului de avertizare și asistență anti-coliziune pentru vehiculele mari va fi de a avertiza vatmanii înaintea producerii unor coliziuni în trafic, reușind astfel să reducă semnificativ rata accidentelor. Proiectul va îngloba tehnologii bazate pe digitalizare în faza de exploatare a mijloacelor de transport public (tramvaie) în condiții de siguranță și eficiență, dar mai ales va genera un grad mai mare de atractivitate a sistemului de transport public”, se susține în caietul de sarcini.
Din punct de vedere funcțional, în documentație se arată că, pe tramvaie, vor fi instalate elemente de detecție externe (camere de luat vederi sau alt hardware echivalent inteligent), controlate de o Inteligență Artificială, ce scanează în timp real participanții la trafic, pornind de la autovehicule și terminând cu motocicliști, bicicliști și pietoni.
„În cazul detectării unui pericol iminent de coliziune, sistemul emite alerte vizuale și sonore, pentru a ajuta vatmanul să evite accidentul. Toate dispozitivele sistemului sunt montate în așa fel încât vizibilitatea vatmanului nu este deloc obturată, iar alertele sonore și vizuale sunt afișate pe display-ul aparatului”, se mai precizează în documentație.
Ce tip de alerte sunt generate de sistem:
- impact frontal cu un autovehicul
- impact frontal cu un pieton sau un biciclist
Un alt argument pentru montarea astfel de sisteme este că, pe lângă evitarea efectivă a accidentelor, alertele conduc, în timp, la o schimbare în bine a comportamentului vatmanilor, în special prin evitarea accelerărilor și a frânărilor bruște.
„Prin intermediul proiectului se vizează creșterea siguranței în traficul asociat transportului public, atât pentru pasageri, cât și pentru categoriile vulnerabile – bicicliști și pietoni. Se dorește implementarea unui sistem avansat de asistență a vatmanilor care să se integreze pe tramvaie”, se mai arată în caietul de sarcini.