Connect with us

Se reia circulația tramvaielor spre Dancu: câte vehicule noi vor fi pe acest traseu?

Local

Se reia circulația tramvaielor spre Dancu: câte vehicule noi vor fi pe acest traseu?

Cinci tramvaie noi, toate de la Bozankaya, vor circula pe traseul Iași – Dancu, odată cu finalizarea lucrărilor la calea de rulare. Acestea vor fi disponibile la orele de vârf în funcție de fluxul de călători. Primăria pregătește, în aceste zile, reluarea circulației, vineri fiind ultima probă funcțională, la care va participa și primarul Mihai Chirica.

Investițiile pentru modernizarea căii de rulare și alte lucrări aferente, alături de achiziția a cinci dintre tramvaiele Bozankaya (parte din cele 16 contractate), s-au cifrat la peste 100 milioane lei. Lucrările au început în vara anului 2020, iar cea mai mare parte a fondurilor sunt din surse europene.

Până în prezent, Bozankaya a livrat 2 dintre cele 5 tramvaie aferente lotului Iași – Dancu, astfel că, pentu început, doar aceste două vehicule vor circula pe acest traseu, urmând ca celelalte să fie disponibile după ce vor ajunge la Iași. În cadrul contractului extins, Bozankaya a trimis la Iași 10 dintre cele 16 tramvaie achiziționate, în timp ce PESA le-a trimis pe toate cele 16, astfel că, în prezent, Iașul are o flotă de 26 de tramvaie noi.

Primul contract a fost semnat cu firma Conest și a vizat modernizarea căii de rulare (2.460 ml), reabilitarea unui pod (Ciurchi II), amenajarea a 8 stații de transport, refacerea trotuarelor și reabilitarea spațiilor verzi. Acest contract a avut o valoare de 45 milioane lei, fără TVA, banii fiind asigurați de la bugetul european.

În paralel, Primăria a organizat alte două licitații, finanțate de la bugetul local, iar ambele au fost câștigate tot de Conest. În decembrie 2021, constructorul a semnat un contract de 9,8 milioane lei pentru reabilitarea străzii Aurel Vlaicu (inclusiv pe porțiunea fără cale de rulare). Astfel, strada a fost modernizată pe o lungime de aproape 3 km, de la intersecția cu str. Ion Creangă și Ignat până la limita administrativă a municipiului.

De asemenea, în martie 2022, Primăria a semnat cu Conest un al treilea contract în relație cu traseul Iași – Dancu: pentru 11,5 milioane lei, constructorul a reabilitat sectorul de cale de rulare de la limita administrativă a orașului și până la rondul Dancu.

[P] Apartamente de vânzare și închiriat pe evo-imobiliare.ro

Urmărește știrile APIX.ro pe WhatsApp

Editor al publicației APIX.ro, lucrează în presă din anul 2005. De-a lungul timpului, a colaborat cu instituții de presă centrale și locale.

Articole din categoria Local

Hover Image with Link

Trafic

Facebook

Tu știi în ce cartier stai?

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top