Connect with us

VIDEO/FOTO Platoul Bucium, al nimănui. De ce nu face Primăria Iași o minimă amenajare?

Platoul Bucium

La pas prin oraș

VIDEO/FOTO Platoul Bucium, al nimănui. De ce nu face Primăria Iași o minimă amenajare?

Despre amenajarea platoului Bucium se discută de mulți ani, dar nimeni nu preia inițiativa pentru o minimă modernizare a locului. Cel mai înalt punct al Iașului, ce oferă o panoramă asupra întregului oraș, este lăsat de izbeliște. În zonă nu există bănci și niciun loc în care cei care vizitează platoul, și nu sunt puțini la număr, să se poată recrea într-un mod civilizat. În schimb, în lipsa unor amenajări, șoferii își parchează mașinile unde apucă, iar noi „drumuri” în lungul platoului sunt „amenajate” periodic.

Părerile unor vizitatori ai locului sunt împărțite în ceea ce privește modernizarea. Unii spun că dacă Primăria Iași ar interveni „sălbăticia” platoului ar fi înlocuită cu unele amenajări ce riscă să nu fie printre cele mai fericite. Alții solicită unele dotări minime: amenajarea spațiilor verzi, trasarea clară a rutelor, realizarea unor locuri de parcare și amplasarea unor bănci. Ambele părți exclud ideea unei amenajări comerciale, în sensul apariției unor terase.

„Locul trebuie să rămână al ieșenilor, nu să devină al vreunui afacerist. Platoul se pretează să devină o zonă de agrement, se pot face inclusiv drumeții, nu trebuie mari amenajări, dar unele minime sunt necesare, atât pentru siguranța celor care vin în zonă, cât și pentru frumusețea locului”, ne-a spus, zilele trecute, un ieșean pe care l-am întâlnit pe platou.

Foarte mulți ieșeni vizitează periodic locul, panorama asupra Iașului fiind principalul factor de atracție. Unul dintre motivele invocate de autorități, de-a lungul timpului, a vizat regimul juridic al zonei, terenurile fiind împărțite în special între primăriile din Iași și Bârnova. Totuși, platoul – până la marginea gropii celebrelor grote – aparține de Primăria Iași, instituție care, prin Servicii Publice Iași, poate interveni pentru amenajarea locului. Singura amenajare a constat, la un moment dat, în amplasarea unor grătare, care au dispărut între timp.

„Chiar dacă sunt persoane care vin pentru grătare la Repedea, mi se pare improprie o astfel de amenajare, platoul și-ar pierde din strălucire. Aici trebuie să rămână loc de promenadă”, ne-a mai spus ieșeanul.

Zona din jurul platoului a fost declarată sit Natura 2000 acum circa 15 ani, fiind vorba despre pădurea din împrejurimi care se desfășoară pe o suprafață de 12.000 hectare, potrivit „Ziarului de Iași”, în condițiile în care rezervația propriu-zisă cuprinde mica depresiune unde se află grotele.

Până când Primăria Iași își va aminti că și acest loc aparține ieșenilor, APIX.ro vă pune la dispoziție o galerie foto cu fotografii făcute recent pe platou:

Apartamente de vânzare Iași: oferte actualizate

Descoperă LAPIS Residence - un ansamblu rezidențial de top

Articole din categoria La pas prin oraș

To Top