Connect with us

VIDEO Investiție de 28 milioane lei pentru restaurarea clădirii fostului cinematograf „Republica”

Proiecte publice

VIDEO Investiție de 28 milioane lei pentru restaurarea clădirii fostului cinematograf „Republica”

Municipalitatea a oferit noi detalii despre restaurarea clădirii fostului cinematograf Republica, actualul Trianon. Primarul Mihai Chirica a susținut că anul acesta vor începe lucrările de modernizare.

„Fațadele vor fi refăcute în stil gotic, urmărind proiectul original. Mulțumesc Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației pentru includerea acestui edificiu pe lista scurtă a finanțărilor din acest an”, a declarat primarul Mihai Chirica.

Proiectul se află la faza de studiu de fezabilitate, documentație care a fost recepționată de Primărie. Durata lucrărilor este estimată la 36 de luni, costul total fiind în jur de 28 de milioane de lei.

Piesa centrală a clădirii este reprezentată de sala de cinema având o capacitate de 757 persoane pe scaune (trei dintre ele sunt speciale pentru persoane cu dizabilități), dintre care 525 sunt în zona de parter, 104 la balconul 1 și 128 la balconul 2.

„Construită la doar un deceniu după Primul Război Mondial și având denumirea inițială Cinematograful ‘Trianon’, clădirea fostului Cinematograf ‘Republica’ are un important rol patrimonial și instituțional. Denumirea acestei instituții nu a fost deloc întâmplătoare, ea trimițând în mod direct spre Palatul Marele Trianon de la Versailles. Acela a fost locul în care, pe 4 iunie 1920, a fost semnat Tratatul între Puterile Aliate învingătoare în Primul Război Mondial și Ungaria, ce face parte din seria de tratate care recunosc Unirea Transilvaniei, Banatului, Crișanei și Maramureșului cu România”, se arată într-un scurt istoric al clădirii, publicat de către Primărie.

Arhitectul clădirii a fost I. Schreiber. Cinematograful a avut în perioada 1940 – 1960 mai multe denumiri: în 1944 s-a numit Cinema „Maxim Gorki”, iar în 1960, când strada Lăpușneanu a primit numele de „Republica”, cinematograful a primit aceeași denumire.

Cinematograful „Trianon” a fost integrat urbanistic cu Scuarul Trianon, amenajat în 1930 sub formă de trecătoare pietonală, pe lângă peretele Palatului Cuza, spre Strada de Sus (actualmente Bulevardul Independenței).

După preluarea în luna august 2017 a clădirilor cinematografelor „Republica”, „Victoria”, „Tineretului” și „Dacia”, municipalitatea intenționează reabilitarea, modernizarea și punerea în valoare a acestor edificii pentru includerea în circuitul cultural și artistic al orașului.

[P] Apartamente de vânzare și închiriat pe evo-imobiliare.ro

Urmărește știrile APIX.ro pe WhatsApp

Articole din categoria Proiecte publice

Hover Image with Link

Trafic

Facebook

Tu știi în ce cartier stai?

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top