Connect with us

Volumul investițiilor imobiliare în 2020: proiecte de 900 mil. euro

blocuri gradinari iasi

Studii și analize

Volumul investițiilor imobiliare în 2020: proiecte de 900 mil. euro

Piaţa investiţiilor imobiliare va încheia anul cu un volum în zona a 900 de milioane de euro, în creştere cu aproximativ 40% faţă de 2019, se arată într-un raport al Colliers Internațional.

Potrivit sursei citate, deși s-a încheiat unul dintre cei mai dificili ani de după criza economică din 2009 – 2010, nivelul investițiilor imobiliare au depășit așteptările după declararea pandemiei Covid-19, fiind în linie cu așteptările inițiale.

„Anul care tocmai se încheie nu a fost deloc atât de rău pe cât părea în primăvară, deşi evoluţia e dificil de comparat în raport cu previziunile de la începutul anului. Pentru zona de investiţii a fost chiar un an foarte bun, în linie cu aşteptările iniţiale. Şi, deşi piaţa are o anumită inerţie – astfel că probabil 2021 ar putea fi ceva mai slab din punct de vedere al investiţiilor – 2020 a confirmat că România are potenţialul să fie un jucător cu o greutate mult mai mare la nivel regional”, spune Laurenţiu Lazăr, managing partner la Colliers International.

Piaţa investiţiilor imobiliare va încheia anul cu un volum de circa 900 de milioane de euro, respectiv o creştere cu aproximativ 40% faţă de 2019. Acest lucru reprezintă echivalentul a aproximativ 9% din volumul estimat pentru cele mai mari 6 ţări din Estul Europei, aproape dublu faţă de ponderea de 4,7% din 2019.

De asemenea, piaţa de spaţii industriale şi logistice va încheia un nou an semnificativ, după ce tranzacţiile de închirieri la 9 luni au depăşit cu aproape o treime volumul din aceeaşi perioadă a anului trecut, apropiindu-se de 400.000 de metri pătraţi.

Conform specialiștilor Colliers, stocul este subdimensionat faţă de nevoile reale ale economiei româneşti, ceea ce sugerează că mai există mult loc de creştere în anii următori pe acest plan.

„Sectoarele de birouri şi de comerţ cu amănuntul au fost afectate de evoluţia pandemiei de Covid-19, dar chiar şi aici se văd unele semnale pozitive. În absenţa unor şocuri majore pe piaţa muncii, consumul deja a revenit la valori de dinaintea debutului pandemiei, în timp ce, pentru sectorul de birouri, ultimele luni au întărit convingerea că, în majoritatea cazurilor, nu se poate lucra de acasă în mod constant şi pe termen foarte lung. Vaccinul ne oferă speranţa că, în aceste două sectoare, lucrurile vor reveni într-o măsură destul de mare la normal“, a precizat Laurenţiu Lazăr, citat în presa centrală.

În ceea ce privește sectorul birourilor şi al spaţiilor comerciale, rata de neocupare va creşte, continuând tendinţa din 2020 când piaţa a raportat şi o scădere a cererii de spaţii noi, de 40% în segmentul birourilor, mai ales că în 2021 vor fi livraţi aproape 300.000 de metri pătraţi în clădiri aflate acum în construcţie, dublu faţă de 2020.

În plus, există posibilitatea ca şi o mare parte dintre companii să îşi reducă suprafeţele ocupate pentru a acomoda lucrul de la distanţă la nivel permanent. Cu toate acestea, şi în aceste sectoare, stocul din România este mult subdimensionat, astfel că ratele de neocupare în creştere pot fi absorbite cu succes de către piaţă în timp.

„Anul 2021 se anunţă a avea multe provocări, dar am avut până acum destule semne care să ne arate că nu se repetă deloc scenariul din 2009-2010. Printre aceste semne se numără revenirea mult mai rapidă a multiplilor indicatori macroeconomici, precum şi încrederea mare a investitorilor străini şi a băncilor în economia locală”, a mai spus Laurenţiu Lazăr, managing partner la Colliers International.

Apartamente de vânzare Iași: oferte actualizate

Urmărește știrile APIX.ro pe WhatsApp

Articole din categoria Studii și analize

Hover Image with Link

Trafic

Tu știi în ce cartier stai?

Facebook

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top