Connect with us

Investiție lângă Negruzzi: un bloc de 4 etaje, contestat de vecini

Foto: Proiect construire bloc D+P+4E+M

Investiții private

Investiție lângă Negruzzi: un bloc de 4 etaje, contestat de vecini

Un bloc cu patru etaje va fi ridicat în zona Colegiului „Costache Negruzzi”. Intenția dezvoltatorilor Great Lakes Construction și Next Capital Investments a atras obiecțiuni din partea locatarilor din blocurile de vis-a-vis de unitatea de învățământ.

Investitorii au la dispoziție o suprafață de circa 2.000 mp pe o suprafață de teren unde, anterior, era un spațiu verde, pe str. Toma Cozma. Firmele au achiziționat terenurile în 2014, iar, anul următor, au demarat procedurile pentru realizarea investiției. Deocamdată, proiectul se află în dezbaterea Comisiei de urbanism, care a amânat în mai multe rânduri luarea unei decizii (ultima dată în martie 2017) în urma protestelor vecinilor, cărora le este teamă că va fi afectată stabilitatea versantului, iar blocurile în care locuiesc ei vor suferi avarii. În plus, cetățenii spun că străzile înguste din zonă nu vor putea suporta o astfel de investiție.

„Solicităm respectarea legislaţiei în vi­toa­re, documentarea specia­liştilor la faţa locului şi gă­sirea unor soluţii care să ţină seama şi de drepturile şi nevoile locuitorilor din zonă, nu numai de interesele dezvoltatorilor imobiliari“, se precizează într-un memoriu.

Într-o altă sesizare se arată că „problema cea mai gravă, complet eludată în PUZ, este nesiguranţa terenului“. „Terenul pe care se află cvartalul de blocuri este în pantă. În prezent, el este destul de stabilizat în zona respectivă, dar există un risc enorm (…) să apară alunecări care să afecteze nu doar construcţia care se propune, dar şi cele existente în amonte sau în aval“, se menţionează în se­sizare.

Reprezentanţii companiei ieşene implicate în proiect au respins obiecţiile şi, potrivit cotidianului „Ziarul de Iași”, spun că au fost întocmite toate studiile necesare şi care au arătat că zona este stabilă. Potrivit acestora, au fost efectuate mai multe foraje în zona, din care unul de mare adân­cime.

În urma evaluărilor, susţine compania, a fost luată decizia schimbării soluţiei de fundare a noii clădiri, iar prin fundaţii indirecte (piloţi foraţi şi turnaţi pe loc la adâncimea de 20 m în stratul de bază) „factorul de stabilitate al versantului va creşte semnificativ cu un aport pozitiv la toate construcţiile din această zonă“.

Totodată, firma spune că stu­diul geotehnic a determinat Comisia de Versanţi din cadrul Primăriei să propună şi alte măsuri prin care noua construcţie să fie ridicată în condiţii de siguranţă. În ceea ce priveşte calea de acces, investitorul afirmă că una dintre străzile actuale va fi supralărgită pe terenul aflat în proprietatea sa, iar parcările vor fi amenajate în limita proprietăţii. De asemenea, firma a susţinut că înălţimea propusă pentru clădire este în regimul zonei.

Proiectul de PUZ va fi dezbătut din nou într-o ședință a Comisiei de urbanism în primăvara acestui an.

Amplasamentul blocului (prelucrare Google Earth, marcaj negru):

Coordonator al proiectului Apix.ro, lucrează în presă din anul 2005. De-a lungul timpului, a colaborat atât cu mass-media locale, cât și centrale.

Texte din arhiva categoriei Investiții private

EXCLUSIV apix.ro:

Mobilitate urbană

Facebook

Tu știi în ce cartier stai?

Cele mai citite articole din ultima lună:

Studii și analize

Mișcări civice

To Top