Connect with us

Nicolina: orice teren liber este speculat de dezvoltatori pentru blocuri înalte

Blocuri de 10 și 6 etaje pe 1.250 mp

Investiții private

Nicolina: orice teren liber este speculat de dezvoltatori pentru blocuri înalte

Lipsa terenurilor cu suprafețe mari în zona Nicolina îi determină pe dezvoltatorii imobiliari să apeleze la domeniul public pentru construirea de blocuri. Un exemplu în acest sens este pe șos. Nicolina nr. 57, în apropiere de Selgros. M.Chim, firmă patronată de omul de afaceri Cristin Zămosteanu, a cumpărat în luna mai 2017 o suprafață de 800 mp în zonă. Imediat, a început demersurile pentru realizarea unui proiect imobiliar și a propus municipalității un Plan Urbanistic Zonal pentru construirea a nu mai puțin de trei imobile: un bloc cu 10 etaje, unul cu șase etaje, iar al treilea cu subsol și parter (cu deschidere la șos. Nicolina).

Înălțimea maximă ajunge la 36 metri, în timp ce procentul de ocupare a terenului este de 45%, iar coeficientul de utilizare a terenului ajunge la maximum 4 (raportul dintre suprafața construită și parcelă).

Pentru realizarea proiectului, Zămosteanu a găsit și o soluție: achiziția a încă 450 mp care se află, cel mai probabil, pe domeniul public – suprafața e utilizată de cetățeni din zonă pentru locuri de parcare, fiind vorba despre un spațiu verde neîntreținut de autorități.

Amplasamentul propus pentru investiție: cu roșu este limita de proprietate a lui Zămosteanu, cu albastru e suprafața pe care vrea să o achiziționeze

În cazul în care terenul de 450 mp este în domeniul public, planul lui Zămosteanu are și șanse de reușită întrucât are la dispoziție „monedă de schimb”: un teren de 10.000 mp la fosta școală specială din zona Teatrului Național. Pe acea suprafață, nici Direcția de Monumente și nici Primăria nu vor să-i permită să dezvolte un proiect imobiliar. Însă, municipalitatea negociază de câteva luni cu omul de afaceri schimburi de terenuri, iar interesele lui Zămosteanu vizează parcarea din spatele Halei Centrale (actual MCM Center, proprietatea omului de afaceri), pe std. Albă (vizavi de Hotel Europa, unde Zămosteanu are în plan turnuri de locuințe și birouri), iar lista poate continua, eventual, cu terenul de 450 mp din Nicolina. O altă soluție ar putea fi o simplă cerere la Primărie care să determină municipalitatea să scoată la licitație terenul.

Planșa de reglementări urbanistice:

Proiectul de hotărâre publicat pe site-ul municipalității conține mai multe erori. În primul rând, numele arterei de circulație: în loc de șos. Nicolina nr. 57, specialiștii în urbanism ai municipalității au nominalizat str. Nicolina nr. 57. În al doilea rând, certificatul de urbanism invocat de Primărie în proiect nu are legătură cu proiectul lui Zămosteanu, fiind trecut greșit anul (în loc de nr. 1765/2017, în proiect figurează 1765/2016).

Deocamdată, proiectul dezvoltatorului imobiliar se află în faza de consultare publică și poate fi implementat doar după aprobarea planului urbanistic zonal de către Consiliul Local și obținerea autorizației de construire.

[P] Apartamente de vânzare și închiriat pe evo-imobiliare.ro

Urmărește știrile APIX.ro pe WhatsApp

Articole din categoria Investiții private

Hover Image with Link

Trafic

Facebook

Tu știi în ce cartier stai?

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top