Connect with us

A fost anulată licitația pentru livrarea a 24 de autobuze electrice la Iași

Proiecte publice

A fost anulată licitația pentru livrarea a 24 de autobuze electrice la Iași

Ministerul Dezvoltării a anulat procedura de licitație pentru achiziția a 70 de autobuze electrice. În această achiziție era inclus și Iașul cu un număr de 24 de autobuze, alături de Neamț (21 autobuze), Tg Mureș (15 autobuze) și Tulcea (10 autobuze).

În cazul Iașului, achiziția celor 24 de autobuze a fost evaluată la 54,5 milioane lei, valoarea totală a contractului, care include și livrările în celelalte orașe, fiind estimată la circa 160 milioane lei (fără TVA).

Ministerul nu a oferit informații despre motivele anulării, dar anularea a fost decisă cu 4 zile înainte ca termenul de evaluare a ofertelor să expire. La licitație au depus oferte Bozankaya (Turcia) și Golden Dragon Bus (China).

Licitația a fost lansată în luna mai 2019, iar Ministerul Dezvoltării spunea, în toamna anului trecut, că „a securizat finanțarea” cu fonduri europene. Nu e clar în acest moment dacă, într-adevăr, autoritatea centrală dispune sau nu de banii necesari pentru achiziție. De remarcat că, recent, Ministerul a anulat, în total, 4 licitații pentru achiziția de autobuze cu lungimea de 10 metri (inclusiv cea de la Iași).

Deocamdată, o altă licitație lansată de Minister, care prevede livrarea a 20 de autobuze cu o lungime de 12 m la Iași, este în continuare activă în SICAP, dar e foarte posibil să aibă aceeași soartă cu cealaltă procedură.

Semne de întrebare majore sunt și în cazul licitiației privind achiziția a 16 tramvaie pentru Iași, tot în cazul unei licitații organizate de Ministerul Dezvoltării. Autoritatea centrală a anunțat că a atribuit contractul către producătorul polonez PESA, dar, de mai bine de două luni de la acest anunț, contractul nu a fost încă semnat.

Singura achiziție cu referire la transportul public care, cel puțin până acum, nu are probleme deosebite aparține Primăriei Iași: municipalitatea a încheiat un contract de livrare a 16 tramvaie cu Bozankaya.

Editor al publicației APIX.ro, lucrează în presă din anul 2005. De-a lungul timpului, a colaborat cu instituții de presă centrale și locale.

Articole din categoria Proiecte publice

Trafic

Facebook

Tu știi în ce cartier stai?

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top