Repere istorice
A fost redeschis Muzeul „Nicolae Gane”, după o investiție de 5,7 milioane lei
Muzeul „Nicolae Gane”, unul dintre cele 17 muzee din rețeaua Muzeului Național al Literaturii Române Iași, și-a redeschis vineri porțile. Investiția a fost finanțată cu fonduri europene în baza unui proiect depus de Consiliul Județean (CJ) cu o valoare de 5,7 milioane lei.
„Deschidem astăzi Galeria Artei Ieșene, un muzeu care înseamnă foarte mult pentru Iași pentru că așa ceva nu a mai existat. Școala ieșeană de artă avea nevoie de o expunere în acest mod. Avem 5 clădiri de patrimoniu reabilitate într-un mod foarte reușit și care ne-a permis să creăm noi muzee”, a declarat Lucian Teodorovici, directorul MNLR.
- Citește și Casa Roset-Catargiu din Răducăneni va fi reabilitată: lucrări în valoare de 2 mil. de euro
Concepută de artistul vizual Felix Aftene, în colaborare cu echipa Muzeului Național al Literaturii Române, Galeria Artei Ieșene din cadrul Muzeului „Nicolae Gane” prezintă o perspectivă asupra a două veacuri de evoluție plastică, marcând importanța Iașului în arta românească.
„Muzeul aduce în prim-plan nu doar opere de artă, ci și povestea captivantă a evoluției și influenței acestor artiști ce au modelat, de-a lungul deceniilor și chiar al secolelor, peisajul cultural al Moldovei și al întregii Românii. Este, deci, un privilegiu să deschidem porțile acestui muzeu, oferind publicului oportunitatea conexiunii cu un patrimoniu artistic și istoric definitoriu pentru Iași”, a spus Felix Aftene, curator al Galeriei Artei Ieșene.
Muzeul „Nicolae Gane”, monument istoric construit înainte de 1825, a beneficiat de ample lucrări de restaurare finanțate cu fonduri europene, accesate de Consiliul Județean Iași în cadrul Programului Operațional Regional (POR) 2014 – 2020, Axa prioritară 5. Durata de execuție a lucrărilor a fost de 43 de luni. Muzeul „Nicolae Gane” (Galeria Artei Ieșene) va putea fi vizitat de marți până duminică, în intervalul orar 10:00-17:00.
„După ample lucrări de restaurare, Muzeul Nicolae Gane își redeschide porțile, devenind al 9-lea muzeu din rețeaua MNLRI care revine la viață după reabilitare. Pentru mine, Muzeul Nicolae Gane înseamnă un act de recunoaștere a importanței lui Nicolae Gane în istoria Iașului”, a declarat, la rândul lui, șeful CJ Iași, Costel Alexe.