Repere istorice
A treia oară cu noroc? O nouă tentativă de a găsi un constructor care să restaureze un monument istoric din județ
Institutul Național al Patrimoniului (INP) a lansat, pentru a treia oară, licitația privind reabilitarea Casei Roset-Catargiu din Răducăneni, un contract cu o valoare estimată de 9,3 milioane lei (fără TVA). La precedentele două proceduri, nu au fost depuse oferte, iar licitațiile au fost anulate.
Termenul de depunere a ofertelor este 14 octombrie. Procedura a fost lansată tot sub incidența clauzei suspensive: semnarea contractului de lucrări este condiționată de alocarea fondurilor de Ministerul Culturii, dar nu mai târziu de 6 luni de la finalizarea licitației.
„Din analiza de ansamblu a clădirii s-a constatat că aceasta se află într-o stare avansată de degradare, prezentând avarii grave la nivelul structurii de rezistență, care au condus la necesitatea utilizării sprijinirilor temporare pentru evitarea prăbușirii”, se precizează în documentația licitației.
Conform expertizei tehnice realizate încă din anul 2008, versantul pe care este amplasată clădirea „Conac-Casa Roset-Catargiu” a început să prezinte mişcări-alunecări care au produs deplasări din amonte în aval începând cu anii 1970. „Mişcările au continuat să se dezvolte, ceea ce a impus strămutarea locatarilor din zonă. Din acest motiv, în anul 1984 Spitalul de Psihiatrie a fost evacuat din această clădire. Au fost demarate lucrări de desfacere a tencuielilor interioare, a pardoselilor și a tâmplăriei și s-au executat sprijiniri de urgență cu eșafodaj înclinat din lemn la fațada posterioară”, se arată în proiect.
Proiectul de reabilitare este inclus în Programul național de restaurare a monumentelor istorice, finanțat de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii și gestionat de INP. Potrivit INP, comuna Răducăneni își dorește relocarea în această clădire a Clubului Copiilor, care funcționează sub coordonarea Palatului Copiilor Iași. „Obiectivul principal este de a transforma imobilul într-un spațiu dinamic, cu spații dedicate activităților educaționale pentru copii, în care se vor putea organiza diverse manifestări culturale, ce vor asigura dezvoltarea personală a utilizatorilor și altor vizitatori”, potrivit caietului de sarcini.
- Citește și Două milioane de lei pentru reabilitarea statuii lui Ștefan cel Mare din Piața Palatului Culturii
Criteriul de atribuire a contractului este raportul calitate-preț: 70% reprezintă valoarea financiară a ofertei, iar 30% vizează propunerea tehnică.