Connect with us

Aeroportul Iași a avut, în 8 luni, un trafic de pasageri mai mare față de întreg anul 2022

trafic pasageri aeroportul iasi

Local

Aeroportul Iași a avut, în 8 luni, un trafic de pasageri mai mare față de întreg anul 2022

Traficul de pasageri la Aeroportului Iași a trecut pragul de 1,5 milioane de pasageri în primele 8 luni ale anului, un număr mai mare de călătorii față de întreg anului 2022. În luna august 2023, conform Asociației Aeroporturilor din România, traficul a fost de circa 250.000 de pasageri.

„Cu această cifră, Aeroportul din inima Moldovei și-a consolidat a doua poziție pe podiumul aeroporturilor regionale din România, după cum arată datele de trafic ale AAR. De la începutul anului 2023 și până la finalul lunii august, 1.542.305 pasageri au tranzitat Aeroportul Iași. Practic, cu acest număr înregistrat în opt luni, s-a depășit numărul total de pasageri înregistrat în anul 2022 (1.538.585 pasageri, n.r.)”, a scris, pe Facebook, Asociația Aeroporturilor din România.

Potrivit sursei citate, în ceea ce privește numărul de mișcări pe Aeroportul Iași, luna trecută au fost raportate 1.548 de decolări și aterizări, cu 25,44% mai multe față de aceeași perioadă a anului precedent. Din Iași au fost operate, în luna august, zboruri directe spre 25 de destinații, la acestea adăugându-se curse charter spre opt destinații turistice.

„Estimarea pentru anul 2023 la Aeroportul Iași e de peste 2 milioane de pasageri, cifră ce depășește capacitatea infrastructurii existente. Noul terminal T4 care va fi gata la sfârșitul lunii decembrie va avea capacitatea necesară de procesare în condiții optime, perspectivele de creștere a traficului fiind foarte mari în următorii ani”, a mai precizat AAR.

Care este stadiul lucrărilor la noul terminal

În prezent, lucrările de construire a unui nou terminal la Aeroportul Iași au ajuns la un grad de execuție de 65%, la un an de la momentul emiterii autorizației. Lucrările la aerogara ieșeană sunt executate de către austriecii de la Strabag, contractul având o valoare de peste 320 milioane lei.

Odată dat în exploatare, terminalul va avea o capacitate de procesare de peste 3 milioane de pasageri/an. Construirea T4 este importantă și în contextul în care presiunea pe Aeroportul ieșean va crește în perioada următoare, odată cu scăderea numărului de curse din aeroporturile vecine de la Chișinău, Suceava și Bacău.

Una dintre principalele probleme care încă nu și-a găsit o rezolvare concretă vizează asigurarea unor noi căi de acces spre aerogară: Primăria și Consiliul Județean au început târziu astfel de proiecte, fără a ține pasul cu ritmul de creștere a traficului de la aeroport.

Apartamente de vânzare Iași: oferte actualizate

Descoperă LAPIS Residence - un ansamblu rezidențial de top

Editor al publicației APIX.ro, lucrează în presă din anul 2005. De-a lungul timpului, a colaborat cu instituții de presă centrale și locale.

Articole din categoria Local

To Top