Connect with us

Șeful Aeroportului Iași: anul acesta vom avea un trafic de până la 2,5 milioane de pasageri

Local

Șeful Aeroportului Iași: anul acesta vom avea un trafic de până la 2,5 milioane de pasageri

Romeo Vatră, directorul aerogării ieșene, a estimat că, anul acesta, va fi înregistrat un trafic cuprins între 2,3 și 2,5 milioane de pasageri. Estimarea acestuia vine în contextul în care luna mai a adus un nou record la Aeroport, respectiv peste 230.000 de pasageri.

Potrivit lui Romeo Vatră, în cazul în care anul viitor unii operatori low-cost își vor crește frecvențele, atunci există perspectiva ca Aeroportul Iași să atingă pragul de 3 milioane de pasageri în 2024. În context, amintim că terminalul T4, cel aflat în construcție, va avea o capacitate de procesare a 3,5 milioane de pasageri.

Șeful aerogării a prezentat, într-o postare pe contul său de Facebook, ultimele noutăți legate de activitatea aeroportuară. APIX.ro preia principalele idei:

  • trafic luna mai: 230.000 pasageri. Estimare trafic luna august 2023: 280.000 de pasageri
  • în această vară, nu vor mai fi acceptate la aerogară curse charter în „intervalele roșii” (ore de vârf) – „practic e imposibil să mai procesam curse suplimentare ținând cont de capacitatea limitată a terminalului T3”
  • nu vor mai avea acces până în fața terminalului microbuzele și mașinile 8+1 care fac transport ocazional către Republica Moldova
  • a fost aprobată o nouă organigramă la Aeroportul Iași – schema de personal va crește cu 40%, în curând vor fi anunțate concursurile
  • creșterea traficului din acest an va fi cu 50% mai mare față de anul trecut

Mai jos, puteți consulta postarea integrală a lui Romeo Vatră:

„În luna mai, traficul va crește la 230.000 pasageri, ceea ce va reprezenta un nou record pentru IAȘI Airport. În aprilie, am avut 206.000, în august ne vom îndrepta spre un trafic de 280.000, cu mult peste 180.000 cât am avut în august 2022. Țînând cont de aceste cifre în creștere, am luat o serie de măsuri pe termen scurt pentru a optimiza procesarea pasagerilor.

În primul rând, nu acceptăm pentru această vară curse charter în intervalele roșii, când practic e imposibil să mai procesăm curse suplimentare țînând cont de capacitatea limitată a terminalului T3.

Vom instala o copertină pe sosiri pentru a proteja de caniculă și ploaie pasagerii care aterizează și așteaptă să intre în terminalul T3.

Copertină și rândul cu cei care așteaptă la verificarea Poliției de Frontieră a documemtelor la sosiri vor fi poziționate în față terminalului 2, pentru a evita intersectarea fluxurilor celor care sosesc cu cei care pleacă, fără a afecta accesul pe platforma la T2.

Nu vor mai avea acces până în față terminalului microbuzele și mașinile 8+1 care fac transport ocazional către Republica Moldova. Vom instala uși suplimentare la sosiri pentru a asigura linii prioritare pentru familii cu copii, bătrâni și persoane cu dizabilități. Vom instala o ușa dublă glisantă la intrare în terminal în zona de checkin, pe care o vom separa fizic de zona de acces la filtrele de securitate.

Am angajat noi agenți de securitate și însoțitori ale persoanelor cu mobilitate redusă, pe actuală organigramă. A fost aprobată o nouă organigramă în Consiliul de administrație în care schemă de personal este mai mare cu 40%, urmând a fi supusă aprobării în luna iunie și în plenul Consiliului Județean. Toate posturile scoase la concurs vor fi anunțate pe site-ul aeroportului.

Se anunță o vară încinsă, terminalul nou va fi recepționat în acest an, iar anul viitor vom putea primi pasagerii cu 6 filtre de control acces, 20 checkin-uri, 7 porți de îmbarcare, 3 tuneluri de îmbarcare, 3 porți de sosiri, VIP Lounge, Business Lounge, spații comerciale, vom avea cel mai performant sistem de procesare bagaje, cu redundanța de minimum 50%, peste 2000 mp de spații comerciale și o parcare mai mare de până la 600 locuri. Anul acesta vom da în lucru o a doua parcare de lungă durata cu peste 200 locuri, începem reconfigurarea terminalului T3 și căutăm investitori interesați pentru operarea în T2 în regim cargo.

Anul aceasta va fi cea mai mare provocare pentru echipa aeroportului, vom avea o creștere a traficului de peste 50% față de anul 2022, estimăm să ajungem în 2023 la 2,3-2,5 milioane pasageri. În noiembrie, Wizz va crește baza de la patru la cinci aeronave, iar în cazul în care Ryanair va crește operațiunile la Iași, există perspectiva că anul viitor să ne uităm spre ținta de 3 milioane pasageri. Dincolo de cifrele estimate de trafic, obiectivul principal al echipei IAȘI Airport este să oferim tuturor un aeroport modern care să asigure o experiență reconfortantă pasagerilor care aleg Iașul”.

Articole din categoria Local

Trafic

Facebook

Tu știi în ce cartier stai?

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top