Connect with us

Afacere imobiliară de 200 milioane euro la Iași

Investiții private

Afacere imobiliară de 200 milioane euro la Iași

Amplasamentul fostei fabrici Nicolina ar putea genera o afacere imobiliară de 200 milioane de euro la Iași. La nivelul Primăriei a intrat în procesul de autorizare un Plan Urbanistic Zonal (PUZ) care propune construirea a peste 4.000 de locuințe în cel puțin 50 de tronsoane de bloc. La o medie de 50.000 euro/apartament, veniturile ar ajunge la 200 milioane euro. Ținând cont de costurile de construire și a prețului plătit pe teren, profitul pentru proprietari ar putea să ajungă la 50 – 60 milioane euro, a estimat pentru Apix.ro un expert imobiliar.

Imobilele de locuințe ar urma să aibă 6, 11 și 20 etaje. Regimul maxim de înălțime ajunge la 80 metri, înălțime care nu a fost atinsă până acum de nicio clădire din Iași (turnul de la Palas are 73 metri). Planul urbanistic este propus de o firmă cu acționarat slovac (Sticknet Investment SRL), dar care este condusă prin off-shore-uri. Sticknet a cumpărat în zona fostei fabrici Nicolina, în perioada 2009 – 2011, terenuri în suprafață de 24 hectare pentru care a plătit în total peste 32 milioane euro.

Amplasamentul investiției

Un flux suplimentar de 7.500 de maşini pe N. Iorga şi Socola

Proiectul Sticknet a trecut deja de un prim hop la nivelul Primăriei: a primit avizul de oportunitate de la Comisia de arhitecţi, potrivit „Ziarului de Iași”. Însă, cu o condiţie: să fie studiate mai bine circulaţiile. În context, demn de precizat este că fluxul de maşini, estimat la circa 7.500 de autovehicule, va fi descărcat pe două artere deja supraaglomerate în mai multe momente ale zilei: bd. Socola şi bd. Nicolae Iorga. Aceasta este, de fapt, şi una dintre problemele proiectului – aglomerarea traficului.

Din informaţiile „Ziarului de Iaşi“, investitorii au prevăzut construirea unei reţele de drumuri în interiorul ansamblului, cât şi la limitele acestuia, inclusiv cu sensuri giratorii şi o şosea cu patru benzi (la limita cu zona Kaufland şi de-a lungul căii ferate cu ieşirea spre zona Granit). O şosea (cu două benzi) este prevăzută la limita estică a terenului deţinut de Sticknet. Arhitecţii din Comisia de oportunitate au recomandat investitorului să studieze mai bine circulaţia în zona Granit şi în zona spre calea ferată. Nu în ultimul rând, Sticknet trebuie să prezinte în planşa de reglementări urbanistice PUZ-urile vecine aflate în curs de avizare.

În ceea ce priveşte parcările, investitorii au prevăzut cel puţin 1.500 de locuri la nivelul solului, fiind în plan şi o parcare supraterană. Deocamdată, nu e clar câte locuri de parcare vor fi amenajate în total.

Regim maxim de înălţime: 80 metri

Comisia de oportunitate nu a avut comentarii legate de regimul de înălţime maxim stabilit: 80 metri – cea mai mare înălţime prevăzută pentru o clădire din Iaşi, indiferent de funcţiune. Acest regim ar putea fi atins la tronsoanele de bloc cu 20 de etaje (plus un etaj tehnic) propuse în zona dinspre Piaţa Nicolina, pe partea de teren din dreptul sensului giratoriu de pe str. Mitropolit Vaarlam şi parcarea de la Kaufland.

În spatele celor trei blocuri cu 20 de etaje, investitorii au propus un complex comercial (subsol, parter şi două etaje).

Pe latura estică a amplasamentului figurează nouă blocuri cu 11 etaje, în imediata vecinătate a fostului pavilion admi­nistrativ al Nicolinei.

În partea sud-estică a amplasamentului figurează peste 30 de blocuri cu 6 sau 11 etaje.

Cum vor fi poziționate blocurile

În ultimele săptămâni, investitorii, alături de arhitecţi, au iniţiat consultări cu specialişti de la nivelul Primăriei. Reprezentanţii Sticknet Investment SRL nu au putut fi contactaţi la sfârşitul săptămânii trecute, dar pe site-ul dedicat proiectului se arată că estimările acestora sunt că planul urbanistic ar urma să fie aprobat până la finalul anului 2017.

Sticknet Investment are sediul în Bucureşti şi care ca obiect principal de activitate „cumpărarea şi vânzarea de bunuri imobi­liare proprii“. Firma figurează cu zero angajaţi încă de la înfiinţare (2008) şi, în fiecare an din perioada 2009 – 2016 a raportat pierderi. În total, este vorba despre peste 20 milioane euro. Asociatul unic al firmei este compania off-shore Sticknet Development LTD cu sediul în Cipru, iar administratorul este Julia Csakvariova.

Sticknet a achiziţionat primul teren de la Nicolina în 2009. La vremea respectivă, firma a achitat 25,7 milioane euro pentru 6,2 ha. Ulterior, în 2011, la o licitaţie organizată de Management Reorganizare Lichidare SPRL Iaşi, Sticknet a cumpărat încă 18,73 ha la un preţ de chilipir: aproape 7 milioane euro.

[P] Apartamente de vânzare și închiriat pe evo-imobiliare.ro

Urmărește știrile APIX.ro pe WhatsApp

Editor al publicației APIX.ro, lucrează în presă din anul 2005. De-a lungul timpului, a colaborat cu instituții de presă centrale și locale.

Articole din categoria Investiții private

Hover Image with Link

Trafic

Facebook

Tu știi în ce cartier stai?

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top