Connect with us

Alertă APM: poluare majoră pe raza orașului Iași – care sunt cauzele

poluare in iasi

Local

Alertă APM: poluare majoră pe raza orașului Iași – care sunt cauzele

Agenția pentru Protecția Mediului (APM) a emis o alertă privind starea precară a calității aerului în municipiului Iași: începând cu noaptea de luni spre marți au fost înregistrate depășiri majore ale principalilor indici, se arată într-un comunicat primit la redacție.

Valorile orare au depășit de circa 3 ori limita zilnică admisă pentru particule în suspensie PM10 (particule de praf) și de aproape 5 ori limita anuală admisă pentru PM2,5 (particule generate din arderi cum ar fi motoarele de mașini, centralele electrice, încălzirea rezidențială etc.). Potrivit APM, calitatea aerului a fost catalogată „Foarte Rău” în toate stațiile de monitorizare.

calitate aer iasi poluare masiva

Sursele principale de emisii de poluanți atmosferici în aceasta perioadă sunt arderile de combustibil pentru încălzirea rezidențială la care de adaugă traficul aglomerat, activitatea în șantiere, industrie, salubritate etc.”, arată APM.

calitate aer iasi poluare masiva
Depășiri la PM2,5

Concentrațiile poluanților gazoși (SO2, NO2, CO, Benzen) au crescut ușor și ele în același interval orar, fără însă a se depăși limitele maxim admise. „Creșterea nivelului poluanților peste limitele admise este amplificată de manifestarea în această perioadă  a unor condiții meteo regionale și locale total nefavorabile dispersiei: inversiune termică accentuată, persistentă și calm atmosferic, fenomene ce favorizează acumularea poluanților și mentinerea lor la nivelul solului, fără posibilitatea de dispersie, și care duc la alterarea calității aerului”, a mai precizat APM.

calitate aer iasi poluare masiva
Depășiri PM10

Estimările APM sunt că poluarea masivă va continua și în următoarele zile. Calitatea aerului în timp real poate fi urmărită la acest link – aici se vizualizează informații actualizate orar, aflate în curs de validare și certificare.

Ce sunt particulele PM10 și PM2.5

  • PM10: particule cu dimensiuni de până la 10 µm, inclusiv cele mai mari (dar tot microscopice). Provine adesea din surse precum praful de pe drumuri, șantierele de construcții, eroziunea solului, polenul sau cenușa vulcanică. Fiind mai mari, aceste particule sunt oprite în mare parte în tractul respirator superior (nas și gât), dar pot cauza iritații și probleme respiratorii.
  • PM2.5: particule mai mici, cu dimensiuni de până la 2,5 µm. Este generat de procese de ardere, cum ar fi motoarele de mașini, centralele electrice, încălzirea rezidențială, și poate include substanțe toxice. Sunt mult mai periculoase, deoarece pătrund mai adânc în plămâni și pot intra chiar în sânge, provocând probleme mai grave, precum boli cardiovasculare și respiratorii.

Atât PM10, cât și PM2.5 sunt poluanți majori, dar PM2.5 este considerat mai nociv din cauza dimensiunii sale mai mici și capacității de a afecta părțile mai adânci ale sistemului respirator.

Apartamente de vânzare Iași: oferte actualizate

Descoperă LAPIS Residence - un ansamblu rezidențial de top

Articole din categoria Local

To Top