Connect with us

Iași: Peste 55% dintre mașini sunt sub norma de poluare Euro 3

Utile

Iași: Peste 55% dintre mașini sunt sub norma de poluare Euro 3

Parcul auto al municipiului Iaşi este “la pământ”: peste jumătate dintre maşinile din traficul din oraş, mai mult de 55% mai exact, sunt sub norma de poluare Euro 3 inclusiv. Cifrele, multe prezentate ieri în premieră, au fost făcute publice în cadrul unei inedite dezbateri referitoare la alternative nepoluante ale mobilităţii urbane: biciclete, trotinete electrice, maşini “verzi” etc. “Situaţia la momentul acesta impune un plan de măsuri”, a atras atenţia şeful Asociaţiei Producătorilor şi Importatorilor de Automobile din România. Din păcate, un astfel de plan, prezent în toate oraşele mari ale Europei, nu există nici la Iaşi, unul dintre cele mai poluate oraşe din ţară, nici la Guvern.

Dezvoltarea mobilităţii urbane a fost principala temă de discuţie a unei dezbateri care a avut loc ieri la Primărie. Accentul a fost pus în special pe alternative de mobilitate care să fie prietenoase cu mediul: de la trotinete electrice şi până la maşini nepoluante. În context, primarul Mihai Chirica a vorbit despre creşterea alarmantă a maşinilor poluante în municipiul Iaşi ca pondere în parcul auto al oraşului. La eveniment au participat autorităţile locale, importatori şi producători de automobile, furnizori de componente pentru maşini electrice şi echipamente „smart” pentru acestea, precum şi companii private care furnizează soluţii şi tehnologii inteligente dedicate îmbunătăţirii condiţiilor de mobilitate urbană.

În cadrul dezbaterii, primarul Mihai Chirica a susţinut că 55% din parcul auto din municipiul Iaşi are o normă de poluare sub Euro 3 inclusiv.

„Avem ultimele statistici de la serviciul de înmatriculări la nivel naţional şi vă spun că situaţia este deranjantă spre gravă în sensul că parcul auto înregistrat în municipiul Iaşi – peste 55% din parc este sub Euro 3 inclusiv. Nu este bine, este grav că nu avem un pachet legislativ coerent care să stimuleze înnoirea parcului auto şi stimularea autovehiculelor nepoluante”, a spus Mihai Chirica.

Citește continuarea în „Ziarul de Iași”.

Apartamente de vânzare Iași: oferte actualizate

Descoperă LAPIS Residence - un ansamblu rezidențial de top

Articole din categoria Utile

Trafic

Tu știi în ce cartier stai?

Facebook

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top