Connect with us

Analiză: 6 comune din județ pot deveni orașe, iar Pașcaniul, Tg Frumos și Podu Iloaiei trebuie „retrogradate”

Local

Analiză: 6 comune din județ pot deveni orașe, iar Pașcaniul, Tg Frumos și Podu Iloaiei trebuie „retrogradate”

Şase comune din judeţul Iaşi ar putea deveni oricând oraşe, numai să îşi dorească autorităţile locale, care ar trebui să iniţieze un referendum, prin care cetăţenii să îşi exprime apoi, la rândul lor, dorinţa în acest sens, scriu jurnaliștii de la „Ziarul de Iași”, care au realizat o analiză pe temă în urma rezultatelor provizorii de la recesământ.

Judeţul Iaşi are 93 de comune, şi, conform datelor de la ultimul recensământ, Miroslava, Ciurea, Valea Lupului, Holboca, Tomeşti şi Belceşti ar putea trece la statutul administrativ de oraş. Totodată, Paşcaniul nu mai îndeplineşte condiţia de municipiu: minim 40.000 de locuitori, şi teoretic ar trebui retrogradat la simplu “oraş”. La fel şi şase actuale comune, care nu mai îndeplinesc condiţia minimă, 1.500 de locuitori, şi teoretic ar trebui alipite altora mai mari. Alte două oraşe sunt în „pericol”.

În cazul comunelor care, teoretic, ar trebui comasate cu alte unități administrativ-teritoriale, este vorba despre Costeşti, Ipatele, Grozeşti, Roşcani, Drăguşeni şi Cucuteni. Totodată, oraşele Târgu Frumos şi Podu Iloaiei ar putea fi nevoite să facă demersuri pentru retrogradarea statutului administrativ, în condiţiile în care dobândirea statutului urban nu a reuşit să le stopeze scăderea demografică. Populaţia municipiului Paşcani a ajuns la 30.766 de locuitori (minim 40.000 pentru municipiu), a oraşului Târgu Frumos la 9.597 de locuitori (minim 10.000 pentru “oraş”), în timp ce Podu Iloaiei numără doar 8.992 de locuitori.

Citește articolul integral în Ziarul de Iași

Articole din categoria Local

Trafic

Facebook

Tu știi în ce cartier stai?

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top