Proiecte publice
ApaVital își va extinde activitatea în Republica Moldova
ApaVital are, de ieri, cadrul juridic pentru a extinde conductele de alimentare cu apă potabilă din stația de tratare Chirița în Republica Moldova și, astfel, compania ieșeană va deveni primul operator regional transfrontalier din România.
Extinderea poate fi făcută în baza unui acord semnat între guvernul României și cel din R. Moldova, acord care reglementează construirea de apeducte. ApaVital a înființat o companie în acest scop încă din anul 2014.
„Acordul are un caracter de noutate, oferind cadrul juridic necesar pentru ca o companie din România, ApaVital Iași, să construiască apeducte cu subtraversarea râului Prut pentru alimentarea cu apă potabilă din județul Iași din România în raioanele Nisporeni, Ungheni, Glodeni și Fălești din Republica Moldova, între localitățile: Măcărești (România) – Măcărești (Republica Moldova), Sculeni (România) – Sculeni (Republica Moldova), Ungheni (România) – Ungheni (Republica Moldova) și în sectorul localității Tabăra (România)”, se arată într-un comunicat al ApaVital.
Ceremonia oficială de semnare acordului a avut loc la Chișinău, la eveniment participând și reprezentanți ai ApaVital. Directorul general al ApaVital, Mihai Doruș, a caracterizat semnarea acordului ca un “eveniment istoric, care permite ApaVital să-și extindă activitatea și în Republica Moldova, pentru a oferi servicii de calitate locuitorilor din această zonă”.
În prima etapă se prevede realizarea unei subtraversări a râului Prut, între localitățile Măcărești (România) – Măcărești (Republica Moldova), proiect care se va adresa cetățenilor din treisprezece localități din Raioanele Ungheni și Nisporeni, cu o populație de aproximativ 30.000 de locuitori. Pentru acest proiect există proiectul tehnic și finanțare.
Prin proiectele existente se prevăd patru traversări (două subtraversări și două supratraversări) între localitățile Măcărăști (România) – Măcărăști (Republica Moldova), Sculeni (România) – Sculeni (Republica Moldova), Tabăra (România) – Viilor (Republica Moldova) și traversare pe viitorul pod Ungheni (România) – Ungheni (Republica Moldova).
Demararea lucrărilor la traversarea Sculeni, care se va conecta cu apeductul Gherman – Fălești, va face posibilă alimentarea cu apă potabilă a cinsprezece comune și a orașului Fălești, adresându-se unui număr de peste 40.000 de locuitori. ApaVital S.A. intenționează ca, la finalizarea celor patru traversări ale râului Prut, să poată asigura apă pentru aproximativ 120.000-150.000 de locuitori ai Republicii Moldova.
În perspectiva următorilor ani, după începerea proiectului, vor putea fi deservite cu apă potabilă cel puțin 4 orașe din Republica Moldova (Glodeni, Nisporeni, Ungheni și Fălești) și aproximativ 100 de comune, cu o populație în jur de 250.000 de persoane.