Connect with us

ApaVital se pregătește să „invadeze” cu apă județul Vaslui

Local

ApaVital se pregătește să „invadeze” cu apă județul Vaslui

Consilierii județeni au aprobat în cea mai recentă ședință ordinară o hotărâre prin care a preluat de la Apele Române bunurile aferente unor lucrări realizate la începutul anilor ’80 pentru regularizarea cursului de apă, derivație Prut-Bârlad.

Șefii instituției spun că, pe viitor, punerea în folosință a acestei instalații ar putea diminua din efectele secetei în sudul județului. În același timp, sunt create premisele pe care o extindere a serviciilor ApaVital în județul Vaslui.

Infrastructura cuprinde conducte, stații de pompare (Oprișeni și Comarna), apărare de mal Prut – Oprișeni, instalații electrice și terenuri aferente. În total, bunurile au o valoare de inventar de circa 20 milioane lei, în condițiile în care, după Revoluție, au mai fost făcute unele investiții, dar întreaga lucrare a fost pusă sub conservare. Bunurile vor intra în proprietatea Consiliului Județean (CJ) și vor fi administrate de ApaVital.

Derivația Prut – Bârlad a fost realizată între localitățile Oprișeni și Poieni (1983) pentru preluarea unui debit de 3 mc/s apă brută din cursul de apă Prut și tranzitarea acestuia prin pompare în bazinul hidrografic Bârlad, până în cursul de apă Vasluieț, în continuare apa circulând gravitațional până la acumularea Solești. Scopul instalației era să asigure o alternativă de alimentare cu apă a municipiului Vaslui și, în același timp, să suplimenteze necesarul de apă din bazinul hidrografic Bârlad.

Pentru ApaVital e o situație „win-win”: poate pune în aplicare un plan pentru alimentarea comunelor din sudul județului Iași din Prut și, în același timp, ar fi pregătită pentru o eventuală extindere a serviciilor în județul Vaslui.

„Instalația este astăzi nefuncțională, dar poate fi integrată, cu investiții din partea operatorului nostru regional, într-un plan de combatere a efectelor secetei. Ne dorim să diversificăm resursele de apă, să încercăm să fim pro-activi în sensul ăsta, iar acesta este un prim pas. Următorul pas va fi tot la fel, să încercăm să preluăm de la statul român lucrări la Apa Siret o sursă de apă de la Răchiteni, de exemplu care are o capacitate bună și ne-ar putea ajuta pe zona respectivă”, a spus, în plen, vicepreședintele CJ Marius Dangă.

Află care sunt cele mai noi oferte la apartamente din Iași pe 2camere.ro! (P)

Articole din categoria Local

Trafic

Facebook

Tu știi în ce cartier stai?

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top