Connect with us

Efectele secetei: ApaVital furnizează apă după program

Local

Efectele secetei: ApaVital furnizează apă după program

Canicula din ultima perioadă creează mari dificultăți în ceea ce privește alimentarea cu apă a unor localități din județ, iar operatorul ApaVital este nevoie să furnizeze apă după un anumit program. Consumul zilnic de apă s-a dublat în unele zone din județ, potrivit prefectului – în 17 unități teritorial-administrativ sunt restricții.

„ApaVital se află în neplăcuta situație de a furniza apă potabilă după program, zilnic, în intervalele orare estimate 06.00 – 10.00 și 18.00 – 22.00, către utilizatorii din localitățile Pietrărie și Păun din comuna Bârnova”, se precizează în cel mai recent comunicat al ApaVital.

O situație similară este și în alte localități din județ, în condițiile în care, în această perioadă secetoasă, crește foarte mult consumul de apă, iar resursele din rezervoarele de înmagazinare ApaVital se epuizează cu rapiditate, fiind necesară refacerea periodică a acestora.

În cazul localităților Pietrărie și Păun, ApaVital va furniza apă de după program în vederea refacerii rezervelor de apă potabilă de la trei rezervoare din zonă. Comuna Bârnova se numără printre zonele din județ în care consumul zilnic de apă s-a dublat.

„ApaVital reamintește utilizatorilor din zonele afectate că folosirea apei în alte scopuri decât cel menajer duce la o creștere a consumurilor peste capacitatea maximă instalată a sistemelor de alimentare cu apă, ceea ce determină dificultăți în asigurarea unui nivel minim de apă în rezervoare, care să permită funcţionarea capacităţilor de pompare în regim normal. În vederea evitării eventualelor efecte negative cauzate de lipsa apei, ApaVital Iaşi recomandă utilizatorilor afectaţi să-şi creeze rezerve de apă potabilă pentru perioada de întrerupere”, se arată în comunicatul ApaVital.

Pentru informații suplimentare sau alte sesizări, utilizatorii pot suna la numărul de telefon 0232.969.

Ce spune prefectul Bogdan Cojocaru

  • În 17 unități administrativ-teritoriale din județ existau astăzi (marți, 5 iulie) restricții în alimentare. Datele sunt actualizate periodic pe site-ul ApaVital. O situație deosebită se întâlnește în zona Bivolari, unde sursa de apă este în județul Botoșani și operatorul din județul vecin a comunicat ca poate livra apă doar din două în două zile. Conform reprezentanților ApaVital, în aceste zile s-au înregistrat consumuri record de apă din sistem. Astfel, pe Zona Metropolitană, față de un consum de 90.000 mc pe zi, s-a ajuns și la 113.000 mc. La Bârnova, de la 800 mc pe zi, luni s-a înregistrat un consum de 1.900 mc. În orele de vârf, consumul pe zona Bârnova a crescut și de patru ori.
  • Coroborat cu lipsa de precipitații au rezultat sincope majore în unele localități. Facem un apel la un consum responsabil pana se refac rezervele de apă. Cei de la ApaVital au dat și câteva exemple în care cetățeni își umpleau piscine, udau gazonul, udau în gradină, deși situația este una destul de dificilă. Oficialii companiei de apă au mai spus că deocamdată în zonele urbane nu sunt probleme. Ele pot să apară punctual, în special în zona de Nord-Est a județului. Sunt oameni bătrâni care spun că nu au văzut așa probleme la acumulările de apă din județ. Având în vedere că în ultimii ani seceta a provocat probleme aproape în fiecare vară, am stabilit împreună cu reprezentanții tuturor instituțiilor prezente ca ApaVital să prezinte soluții, inclusiv pe termen lung, iar implementarea lor să fie monitorizată trimestrial.
Află care sunt cele mai noi oferte la apartamente din Iași pe 2camere.ro! (P)

Articole din categoria Local

Trafic

Facebook

Tu știi în ce cartier stai?

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top