Connect with us

APTA solicită Primăriei desființarea imediată a pistelor de biciclete de pe trotuare: Iașul are 0 km de piste reale

mars biciclisti strada

Mișcări civice

APTA solicită Primăriei desființarea imediată a pistelor de biciclete de pe trotuare: Iașul are 0 km de piste reale

APTA solicită administrației desființarea imediată a pistelor de pe trotuare pentru a reda spațiul pietonilor și urgentarea realizării pistelor pentru biciclete conforme, începând cu implementarea proiectului pistei Tudor- Agronomie, se arată într-un comunicat al organizației neguvernamentale.

Reprezentanții APTA arată că infrastructura velo modernă este una dintre soluțiile traficului ieşean şi trebuie separată de traficul pietonal și cel rutier. „Spațiul public trebuie împărțit echitabil, pornind de la conceptul Oraș pentru oameni, iar pietonii trebuie să aibă siguranță pe trotuare. Astfel, susținem realizarea de benzi pentru deplasarea pe biciclete și trotinete pe spațiul alocat în prezent mașinilor (benzi, parcări la stradă), luând în calcul și jurisprudența din orașele dezvoltate”, se precizează în comunicat.

APIX.ro prezintă mai jos comunicatul APTA, semnat de președintele organizației, Alex Luchici.

APTA: Iaşul are 0 km de piste reale

„Nu mai merge așa” este mesajul transmis de cele peste 1600 de persoane care au semnat până acum Petiția Vrem Trotuare Libere și Piste Reale Pentru Biciclete. Dorința pentru îmbunătățirea infrastructurii a fost întărită prin prezența fizică la Marșul Pietonilor și Bicicliștilor a peste 200 de ieșeni, unii în scaun rulant, nevăzători, părinți cu copii în căruț, ori pe biciclete, curieri pe bicicletă, reprezentanți ai comunităților de alergători și bicicliști din Iași și mulți alți pietoni. Prezența la marșul de duminică (link VIDEO marș), 20 noiembrie a fost cu atât mai valoroasă cu cât vremea nu a fost una dintre cele mai prietenoase cu astfel de evenimente în aer liber.

Marșul pietonilor și al bicicliștilor organizat de APTA în cadrul campaniei „Iașul iubește pietonii și bicicliștii” a avut ca scop semnalarea către autorități a problemelor cauzate de prezența benzilor roșii pentru biciclete pe trotuare. Actualele benzi nu respectă normative în vigoare, sunt întrerupte, pline de obstacole și reprezintă zi de zi un pericol pentru pietoni și utilizatorii de biciclete și trotinete. Pe aceste benzi au loc frecvent accidente, iar întârzierea desființării acestora înseamnă menținerea acestei situații periculoase pe trotuarele din Iași.

Pietonii au dreptul sa meargă fără grijă, în siguranță pe trotuare atractive. Utilizatorii de biciclete și trotinete au nevoie de infrastructură de calitate, la standardele actuale. Cât timp în statistici vor figura 49 km de piste, nu se va construi infrastructură reală pentru biciclete.

APTA a transmis o solicitare de audiență către Primăria Municipiului Iași, în cadrul căreia vor fi discutate următoarele soluții pentru a îmbunătăți infrastructura pentru modalitățile active de transport în Iași:

  • urgentarea desființării benzilor roșii neconforme de pe trotuare;
  • urgentarea realizării pistei Agronomie-Tudor, ce are toate avizele necesare, pentru obținerea cărora s- a implicat și APTA;
  • consultarea realizării Master Planului pentru circulația bicicletelor în municipiul Iași, care se află în prezent în faza de proiectare.

Infrastructura poastă face mai mult rău decât bine

Un oraș care își dorește încurajarea transportului public de masa si a mersului pe bicicleta nu poate tăia tocmai din spațiul pietonilor sau din spațiile verzi. Pentru a convinge utilizatorii de autoturisme să folosească bicicleta, trebuie luat din infrastructura auto, benzi sau parcări.

În urmă cu zeci de ani, o parte din orașele vestice au acceptat soluția diminuării trotuarelor pentru a face piste pentru biciclete, considerată ca un compromis de început. Au constatat apoi că a fost mult mai greu să facă piste de calitate după ce s-au făcut cârpeli. Iaşul are nevoie de infrastructură modernă, în conformitate cu principiile actuale de mobilitate, care prioritizează deplasările active – mersul pe jos şi pe bicicletă și utilizarea transportului public de masă, în defavoarea maşinii personale. Soluţia sustenabilă pentru traficul ieşean sunt pietonii, bicicliştii și eficientizarea transportului public.

Iaşul are nevoie de investiţii în transportul alternativ acum

Congestiile, timpul pierdut în trafic, poluarea fonică și a aerului cauzate de traficul auto sunt realități care zilnic afectează ieșenii și care nu se vor rezolva de la sine, dimpotrivă. Soluțiile pentru un Iași cu o circulatie mai fluidă şi un aer mai sănătos sunt doar în zona transportului alternativ de calitate.

Ani de zile, administrația s-a concentrat pe fluidizarea traficului auto, oferind mai mult spațiu mașinilor, desființând treceri de pietoni, acceptând mașinile parcate peste tot și mimând piste de biciclete pe trotuare. Rezultatul este evident, stres zilnic, frustrări pe șosele și pe trotuare și complicații respiratorii cauzate de atmosfera poluată.

APTA consideră că soluțiile problemelor sesizate prin campania „Iașul iubește pietonii și bicicliștii” sunt la îndemâna administrației publice, iar implementarea rapidă a măsurilor potrivite pentru dezvoltarea transportului alternativ va contribui semnificativ la creșterea calității vieții ieșenilor.

Apartamente de vânzare Iași: oferte actualizate

Urmărește știrile APIX.ro pe WhatsApp

Articole din categoria Mișcări civice

Hover Image with Link

Trafic

Facebook

Tu știi în ce cartier stai?

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top