Alegeri 2024: idei și proiecte
Au început lucrările de reabilitare a clădirii Filarmonicii
Constructorul Iasicon a început lucrările de reabilitare a clădirii monument istoric în care funcționează Filamornica la circa o lună de la semnarea contractului cu Consiliul Județean (CJ) Iași. Firma are, deocamdată, fonduri care vor ajunge pentru 3 luni, dar CJ și-a asumat finanțarea continuă a obiectivului până la momentul accesării fondurilor UE.
Filarmonica are banii garantați în cadrul unei linii de finanțare în care Municipiul Iași are rezervată o sumă de până la 20 milioane euro – toate orașele mari din țară au astfel de alocări de acest tip în cadrul noilor programe regionale 2021 – 2027. Singurul lucru care trebuie decis la nivel local cu privire la acești bani ține de proiectele ce trebuie implementate, iar, în cazul Iașului, a fost încheiat un parteneriat Primărie – CJ pentru reabilitarea Filarmonicii.
„Cea mai provocare tehnică a acestui proiect constă în problemele structurale ale clădirii, să realizăm infrastructura – pânza freatică este la minus 6 metri. Timpul de execuție este scurt (19 luni, n.r.), dar sperăm să fie totul bine și să redăm Iașului această clădire emblematică”, declara, la semnarea contractului, directorul tehnic al Iasicon Gheorghe Băean, inginer specializat în reabilitarea clădirilor de patrimoniu istoric și cultural.
Ansamblul clădirilor care formează complexul Filarmonicii este format din:
- tronsonul 1 – Casa Alecu Balș este o casă cu parter și două etaje construită în anul 1815. Acest tronson a fost consolidat și reabilitat recent și nu face obiectul proiectului existent (a fost reabilitată acum circa 10 ani și aici funcționează Universitatea de Arte)
- trononsul 2 – cuprinde săli de concert, săli de studiu și anexe administrative care le deserversc aliniate la str. Cuza Vodă în continuare tronsonului 1. Clădirea a fost construită pe aceeaşi congregaţie in anii 1900 – 1909 pentru dezvoltarea institutului. Tronsonul 2 face obiectul proiectului tehnic existent
- Tronsonul 3 este format din aripa aflată la strada Vasile Stroescu compusă din unirea a doua case existente cu un corp de legătură şi, mai departe conectarea cu Tronsonul 2 tot printr-un corp de legătură. Corpului de clădiri astfel format i s-a mai adăugat o travee în capăt. Cele două case care fac parte din Tronsonul 3 au fost denumite Tronson 3A şi Tronson 3B. Tronsonul 3A face obiectul proiectului tehnic existent.
Consolidarea clădirii se va face prin: realizarea unor grinzi tip Vierendeel la nivelul fundațiilor, refacerea continuității zidăriei și a intersecțiilor diafragmelor de zidărie, injectarea în masă a zidăriei de piatră la fundații cu mortar de ciment fluid, introducerea elementelor verticale din beton armat odată cu realziarea legăturilor noilor elemente din beton armat de cele existente, injectarea în masa ziudăriei de cărămidă pentru refacerea unor legături între cărămizi, injectarea tuturor fisurilor din zidăria de piatră și cărămidă pentru refacerea legăturilor, cămășuirea completă a pereților interiori cu grile polimetrice și realizarea unei șarpante metalice la nivelul mansardei.
- Citește și Castelul de la Miclăușeni: ce amenjări vor fi făcute în zona clădirii care va fi restaurată?
Alte lucrări vizează reabilitarea termică în scopul creșterii performanței energetice a clădirii, înlocuirea tâmplăriei existente cu una performantă, reabilitarea podului și a mansardei, reducerea consumului de energie electrice (montarea de surse de tip LED), înlocuirea totală a distribuției instalației de încălzire centrală cu conducte noi și alte diverse lucrări de instalații.