Proiecte publice
Autostrada Iașului: două dezbateri publice anunțate de APM pe tema proiectului
Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Iași va organiza, în această săptămână, două dezbateri publice în legătură cu proiectul de construire a autostrăzii Ungheni – Iași – Moțca, tronsonul din A8 care tranzitează județul Iași. Dezbaterile sunt organizate în contextul procesului de emitere a acordului de mediu.
Dezbaterile vor avea loc pe 11 iulie la sediul Primăriei Iași (ora 15.00, Sala Mare) și pe 12 iulie la sediul Primăriei Pașcani (ora 13.00, Sala Mare). „Publicul interesat poate transmite în scris comentarii/opinii/observaţii privind documentele menţionate, la sediul APM Iași, Calea Chișinăului nr. 43, Iasi, prin poștă, în format electronic pe adresa de email: office@apmis.anpm.ro, prin fax la nr. 0232/214357, până la data de 12.07.2024”, se arată într-o informare a APM.
Autostrada Iașului tranzitează teritoriul administrativ al următoarelor localități: Aroneanu, Bălțați, Costești, Dumești, Erbiceni, Golăiești, Heleșteni, Ion Neculce, Lețcani, Miroslava, Miroslovești, Moțca, Pașcani, Podu Iloaiei, Popricani, Rediu, Ruginoasa, Stolniceni-Prăjescu, Târgu Frumos, Ungheni și Victoria.
Lungimea autostrăzii Iașului va fi de 93,3 km, iar traseul a fost împărțit în patru tronsoane: Moțca – Tg Frumos (31,5 km), Tg Frumos – Lețcani (28,6 km), Lețcani – Iași (17,7 km) și Iași – Ungheni (15,5 km). Avantajul împărțirii în patru tronsoane este că și licitația de execuție va avea [probabil] patru loturi, astfel că se va putea lucra simultan la toate sectoarele, odată ce vor fi semnate contractele. Aceasta este și explicația pentru care termenul de execuție prevăzut pentru proiect este de 36 luni.
Suprafața totală a terenului ocupat pentru construirea autostrăzii este de circa 2.800 hectare. Alte aproape 400 hectare vor fi ocupate temporar pe perioada construcției (organizări de șantier).