Connect with us

Harta parcurilor industriale: Iașul este în continuare la coada listei, în ciuda promisiunilor șefilor județului

harta parcurilor industriale din Romania 2024

Proiecte publice

Harta parcurilor industriale: Iașul este în continuare la coada listei, în ciuda promisiunilor șefilor județului

Județul Iași este în continuare slab dezvoltat din punct de vedere al parcurilor industriale. Cu excepția parcului din Miroslava, funcțional încă din anul 2015, Primăria Iași și Consiliul Județean Iași nu au reușit să implementeze o astfel de investiție, în ciuda repetatelor promisiuni din ultimii 4 spre 10 ani ale primarului Mihai Chirica și, respectiv, șefului CJ Costel Alexe.

La nivel național sunt 114 parcuri industriale și doar 3 dintre acestea se află pe raza județului Iași. Două dintre acestea au fost (și sunt) dezvoltate de Primăria Miroslava (parcul I este în zona Phinia, iar parcul II în spate la Antibiotice). Al treilea parc este cel de la Lețcani, un proiect inițiat în anul 2008 și care nici până în ziua de astăzi nu a fost finalizat.

harta parcurilor industriale din Romania 2024
Descarcă imaginea la dimensiuni mai mari pentru vizualizarea detaliilor

Din 2020 încoace, șeful CJ Costel Alexe a tot promis construirea de parcuri industriale la Lețcani, Dumești, Pașcani, Holboca etc. În 4 ani, niciunul dintre aceste parcuri nu a fost finalizat. Cu toate acestea, recent, Alexe spunea că există „o cerere semnificativă” din partea investitorilor și prezenta ca o victoria majoră semnarea unui contract de proiectare (la nivel de studiu de fezabilitate!). Parcul industrial de la Lețcani ar trebui inaugurat în luna iulie anul acesta, dar încă nu sunt scoase la licitație terenurile.

Șeful parcului este Laurențiu Rădulescu, un liberal instalat pe vremea fostului președinte Cristian Adomniței, tolerat în vremea lui Maricel Popa (PSD) și resuscitat în vremea lui Alexe (PNL). Rădulescu încasează lunar salariu de aproape 10 ani, cu toate că firma Iasi Industrial Park nu desfășoară activitatea pentru care a fost înființată – un caz clasic de sinecură.

De cealaltă parte, primarul Mihai Chirica promite un parc industrial la Fortus de pe vremea când ocupa interimar fotoliul de la Palatul Roznovanu (2015). În ultimii 10 ani, nu s-a mișcat nimic în această direcție. În schimb, ocazional, promisiunea este readusă în atenția publică.

terenuri primaria iasi ses bahlui
Aceste terenuri de pe șes Bahlui sunt intabulate de Primăria Iași din anul 2019 (din parcela albastră, proprietatea publică este de 10 ha). În ultimii 5 ani, primarul nu a anunțat niciun plan coerent de dezvoltare a acestor zone. Lângă parcela de 31,7 ha și cea de 26,6 ha este parcul industrial II Miroslava. Primăria din comuna vecină continuă să investească în infrastructură și utilități și atrage investitori (de exemplu, APIX.ro a anunțat recent, în premieră, venirea la Miroslava a grupului german Gergen), Iașul stă și se uită. Un plan a fost încropit în recenta campanie electorală – noul stadion ar urma să fie construit pe parcela de 45,5 ha.

Apartamente de vânzare Iași: oferte actualizate

Descoperă LAPIS Residence - un ansamblu rezidențial de top

Editor al publicației APIX.ro, lucrează în presă din anul 2005. De-a lungul timpului, a colaborat cu instituții de presă centrale și locale.

Articole din categoria Proiecte publice

Trafic

Tu știi în ce cartier stai?

Facebook

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top