Connect with us

Exemplu de performanță la CJ: cresc salariile la o societate „fantomă”, fără activitate în 8 ani

parc industrial letcani iasi

Proiecte publice

Exemplu de performanță la CJ: cresc salariile la o societate „fantomă”, fără activitate în 8 ani

Iași Industrial Park SRL este „societatea – cenușăreasă” a Consiliului Județean: opt ani cu cifră de afaceri zero și pierderi cumulate de peste 700.000 lei, banii reprezentând, în pondere covârșitoare, cheltuielile cu salariile.

Iar cei trei angajați ai firmei au motive de bucurie: plenul CJ va decide creșterea salariilor. Culmea, justificarea acestei majorări constă în „creșterea explozivă a prețului energiei și a combustibililor”.

În plus, administratorul Laurențiu Rădulescu, aflat la conducerea societății încă din 2014, va beneficia și de un autoturism Dacia Duster de 46.000 lei. Ce-i drept, această „primă investiție de amploare” a societății este prognozată pentru anul 2024, când, teoretic, parcul ar trebui să fie funcțional în urma proiectului derulat de Consiliul Județean pe terenul de peste 18 hectare amplasat la drumul european, înainte de intrarea în Lețcani.

Singura activitate a Iasi Industrial Park în perioada 2014 – 2021 (opt ani!) a fost să cheltuiască din capitalul social vărsat al CJ de la înființarea societății (cca 2,5 milioane lei). Până acum, peste 700.000 lei au fost cheltuiți, banii fiind într-o pondere covârșitoare pentru salarii. Societatea a obținut și venituri: din dobânzi bancare, iar anul acesta sunt în cuantum de 2.000 lei.

„La partea de cheltuieli de natură salarială aferente anului 2022, este estimată o creștere a salariilor cu 11,82 mii lei, începând cu drepturile salariile aferente lunii iulie, justificată în condițiile creșterii explozive a prețului energiei și combustibililor, respectiv o creștere a cheltuielilor cu personalul de la 113,37 mii lei în anul 2021, la 125,19 mii lei în anul curent”, se arată într-un raport al CJ, document suport pentru aprobarea unei hotărâri în plen privind bugetul pe anul în curs al societății și al estimărilor pentru anii 2023 și 2024.

  • De reținut: banii pe care CJ i-a pompat în firmă sunt bani publici, fiecare ieșean cotizând până acum la salariile angajaților unei societăți care nu a avut activitate timp de opt ani.

Timp de opt ani, salariul administratorului a fost plătit din banii publici ai județului fără ca acesta să deruleze vreo activitate: în tot acest timp, CJ nu a făcut vreun demers ca societatea să fie administrată în baza Ordonanței privind guvernarea corporativă. Un astfel de demers ar putea asigura, cel puțin teoretic, ca parcul industrial, odată pus în funcțiune, să fie administrat de specialiști.

Actualul administrator a fost instalat (politic) în funcție pe vremea fostului președinte Cristian Adomniței (PNL). După desele conflicte avute cu următoarea administrație a județului (PSD, 2016 – 2020), timp în care Rădulescu a făcut drumuri la bancomat pentru a-și ridica salariul, în prezent liberalul a revenit la gradul inițial de confortabilitate în condițiile în care conducerea județului este asigurată de lideri ai PNL.

Între timp, la societate au fost angajate alte două persoane, iar una dintre ale atribuții privind „controlul managerial, controlul financiar propriu și controlul financiar de gestiune”. În același timp, serviciile de contabilitate sunt externalizate. Bugetul care va fi dezbătut de plenul CJ a fost întocmit de firma Expert Mind SRL.

Societatea estimează că va obține venituri din exploatarea parcului din a doua parte a anului 2023, în urma concesionării a 4 ha din suprafața parcului (18,2 ha) către un partener privat. Astfel de estimări au fost făcute și anii trecuți:

„Din Anexa nr. 3 reiese faptul că pe anul 2020 a fost estimată realizarea unor venituri din exploatarea parcului, nerealizate datorită (sic!) întârzierii punerii în funcțiune a acestuia”, se precizează în raportul citat.

De la data înființării SC Iași Industrial Park (30.01.2014) și până la această dată (iulie 2022, n.r.), societatea nu a derulat activități, nerealizându-se venituri din exploatare, singurele operațiuni fiind plata salariilor și a cheltuielilor conexe”, se arată în același raport.

În ceea ce privește veniturile prognozate pentru anii 2023 și 2024, acești bani vor acoperi, aproape în exclusivitate, salariile celor trei angajați. „Estimăm cu procedura privind concesionarea suprafețelor de teren pentru realizarea veniturilor din exploatare, se va efectua în paralel cu execuția parcului (trim II și III 2023)”, se mai spune în document.

În prezent, lucrările pentru amenajarea Parcului Industrial de la Lețcani sunt în plină desfășurare. Valoarea contractului se ridică la peste 15 milioane lei (fără TVA), iar lucrările sunt executate de Iasicon, fiind finanțate de Consiliul Județean.

[P] Apartamente de vânzare și închiriat pe evo-imobiliare.ro

Urmărește știrile APIX.ro pe WhatsApp

Editor al publicației APIX.ro, lucrează în presă din anul 2005. De-a lungul timpului, a colaborat cu instituții de presă centrale și locale.

Articole din categoria Proiecte publice

Hover Image with Link

Trafic

Facebook

Tu știi în ce cartier stai?

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top