Connect with us

ANALIZĂ Iasi Industrial Park: 7 ani cu activitate zero, dar salariații și-au încasat lefurile

În „parcul” Lețcani bate vântul: nici măcar niște stâlpi nu au putut fi mutați

Proiecte publice

ANALIZĂ Iasi Industrial Park: 7 ani cu activitate zero, dar salariații și-au încasat lefurile

Parcul industrial de la Lețcani ar urma să fie operaționalizat începând cu semestrul II al anului 2023, potrivit administrației județene. Pentru anii 2021 și 2022, Consiliul Județean (CJ) nu a estimat că va încasa venituri din exploatarea parcului. Înființată în 2014, societatea a eșuat până acum să-și îndeplinească obiectivul: timp de peste 7 ani s-au plătit doar salarii: în 2020, firma a avut trei salariați, iar principalul om din firmă a ajuns în funcție cu sprijinul PNL – administratorul (liberal) Laurențiu Rădulescu are nevoie de aproape 10 ani să-și îndeplinească obiectivul pentru care a fost angajat.

„Industrial Park SRL propune acoperirea pierderilor înregistrate până la finele anului 2022, începând cu 2023, în primii 5 ani de funcțiune a activității de bază din cadrul parcului, precum și din concesionarea întregii suprafețe de teren de aproximativ 18,62 hectare”, se arată într-un raport al instituției.

Nimeni nu-l evaluează, nimeni nu-l ia la întrebări

Pentru anii 2021 și 2022, societatea ar urma să înregistreze pierderi în valoare totală de circa 100.000 lei, dar, în 2023, firma estimează un profit brut de aproape 200.000 lei. Pierderile sunt înregistrate în special în contextul acoperirii salariilor.

„De la înființare (2014, n.r.) și până la această dată, societatea nu a desfășurat activitatea pentru care a fost înființată/creată, având ca sursă de venit doar capitalul social care a fost virat în contul societății la înființarea acesteia, capital social aprobat în 2014 în sumă de 2,5 milioane lei”. se mai precizează în raport.

  • Spre diferență: Miroslava Industrial Park SRL a fost înființată în octombrie 2015 și a înregistrat pierderi doar în primii doi ani (în total, circa 16.000 lei). În schimb, în perioada 2017 – 2020, societatea a avut un profit în valoare totală de 2,5 milioane lei. În 2020, societatea număra 12 angajați și a declarat o cifră de afaceri de afaceri de peste 2 milioane lei. În cele două parcuri industriale din Miroslava sunt peste 55 de rezidenți, iar unii dintre aceștia funcționează la capacitate maximă.

Iasi Industrial Park SRL a fost înființată în martie 2014: acum mai bine de 7 ani. Asociați în societate sunt CJ Iași (99%) și comuna Lețcani (1%). Încă de la înființare, firma este administrată de Laurențiu Rădulescu, persoană pusă în funcție cu sprijinul fostului președinte al CJ, Cristian Adomniței (ex-PNL). În tot acest timp, de peste 7 ani, Iasi Industrial Park a eșuat în a operaționaliza parcul de la Lețcani.

Laurențiu Rădulescu (FOTO: Ziarul de Iași)

Chiar dacă CJ admite că societatea nu a fost funcțională timp de 7 ani, administratorul rămâne în funcție: nimeni nu-l evaluează, nimeni nu-l ia la întrebări. Acum, administrația județeană este din nou de aceeași culoare politică cu cea a administratorului.

  • În perioada 2014 – 2020, pierderile Iasi Industrial Park au fost de aproape 570.000 lei, bani ce reprezintă în special plata salariilor – o sinecură perfectă pe care actuala administrație liberală a CJ Iași nu o observă.

De precizat că o cauză a eșecului de până acum al Iasi Industrial Park a fost și conflictul politic dintre Rădulescu și fostul președinte Maricel Popa (PSD) al CJ din perioada 2016 – 2020. Chiar și în această situație, vorbim despre o societate care timp de peste 7 ani nu a reușit să-și îndeplinească obiectivul pentru care a fost înființată, dar administratorul și alți salariați merg lunar la bancomat pentru a-și ridica lefurile.

În mod evident, cifra de afaceri a Iași Industrial Park fost zero în perioada 2014 – 2020 și, anual, au fost înregistrate pierderi: în 2020, pierderea a fost de aproape 100.000 lei. Fondurile au mers în special pentru salarii: societatea a avut trei salariați despre a căror activitate nu se cunoaște mare lucru decât faptul că nu au reușit să operaționalizeze parcul industrial.

În prezent, CJ are în desfășurare licitația pentru amenajarea parcului industrial (15,6 milioane lei), fiind în faza de evaluare a ofertelor depuse. Estimările CJ sunt că contractul va fi atribuit în septembrie 2021, iar lucrările vor fi finalizate în septembrie 2023. În acest context, bugetul pe anul 2023 a fost construit ținând cont de concesionarea a unei suprafețe totale de 40.000 mp ce ar genera venituri de aproape 200.000 lei.

„La partea de cheltuieli aferente anilor 2021, 2022 și 2023, sunt estimate cheltuieli necesare funcționării în condiții optime a numărului de 3 salariați propuși. Pentru anul 2021 sunt estimate la valoarea de 120.000 lei, diferența de 19.720 lei față de realizările (sic!) pe anul 2020 nu reprezintă o creștere, ci estimarea cheltuielilor pe un an întreg a încă unei persoane care în anul 2020 a fost angajată în luna iunie”, se arată într-un raport al administratorului Laurențiu Rădulescu.

„Câștigul mediu brut pe salariat realizat pe anul 2020 a fost de 2.724 lei/persoană, iar pe anul 2021 estimăm un câștig mediu brut pe salariat de 3.250 lei. Productivitatea muncii în unități valorice reflectă faptul că nu s-au înregistrat venituri din activitatea de exploatare”, se mai precizează în raportul administratorului.

Administratorul Iași Industrial Park SRL Laurențiu Rădulescu nu a putut fi contactat pentru a-și exprima punctul de vedere.

[P] Apartamente de vânzare și închiriat pe evo-imobiliare.ro

Urmărește știrile APIX.ro pe WhatsApp

Editor al publicației APIX.ro, lucrează în presă din anul 2005. De-a lungul timpului, a colaborat cu instituții de presă centrale și locale.

Articole din categoria Proiecte publice

Hover Image with Link

Trafic

Facebook

Tu știi în ce cartier stai?

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top