Connect with us

Iașul câștigă o dispută teritorială cu Miroslava cu o miză de peste 120 ha

Local

Iașul câștigă o dispută teritorială cu Miroslava cu o miză de peste 120 ha

Primăria Iași a obținut anularea parțială a unei hotărâri vechi de peste 30 de ani potrivit căreia Primăriei Miroslava îi fuseseră atribuite peste 120 hectare în zona de șes Bahlui, deși amplasarea suprafețelor este pe teritoriul administrativ al Iașului.

Disputa teritorială între cele două autorități a început în anul 2010 și, între timp, au avut loc mai multe procese. Una dintre cele mai importante decizii judecătorești a venit alaltăieri: Primăria a întors, în fază de apel, o hotărâre a Judecătoriei și a avut câștig de cauză la Tribunal – acest lucru înseamnă întregirea patrimoniului mun. Iași cu o suprafață totală (liberă de construcții) de până 121 hectare.

Terenurile evidențiate cu roșu, care însumează peste 111 ha, sunt intabulate de Primăria Iași din primăvara anului 2019, dar Miroslava a contestat acest lucru. Celelalte 10 ha fac parte, cel mai probabil, din parcela marcată cu albastru

Toate celelalte terenuri din imaginea de mai sus, delimitate de calea ferată (nord), drumul din spatele Antibiotice (la vest, unde este si fabrica Mennekes), drumul de pământ (la sud, traseul „centurii ușoare”) și capăt Dacia-Cicoarei (la est, zonă cunoscută ca Apărătorii Patriei), sunt în proprietate privată, după ce primăriile din Valea Lupului și Miroslava au făcut, de-a lungul anilor, împroprietăriri.

Constată nulitatea absolută parţială a hotărârii nr. 69/19.08.1991, emisă de Comisia judeţeană de fond funciar Iaşi, anexa 16, prin care s-a validat în beneficiul Comunei Miroslava suprafaţa de 121 ha, 3.031 mp teren, situată pe raza administrativ teritorială a municipiului Iaşi. Definitivă”, se arată în hotărârea 1502/2023 a Tribunalului Iași.

Hotărârea instanței ieșene mai poate fi contestată doar printr-o cale extraordinară de atac. În ultimii ani, Primăria Iași a mai câștigat alte două procese importante în relație cu fondul funciar.

Unul dintre acestea a fost tot cu Miroslava, comună care a contestat faptul că întreaga zonă de șes a Bahluiului (capăt Dacia – Antibiotice, în total 600 ha) se află pe teritoriul administrativ al municipiului Iași. La fel ca în speța de mai sus, Miroslava a avut câștig de cauză în primă instanță, dar a pierdut în fază de apel.

Un alt proces a fost cu Tomeștiul: Primăria a obținut confirmarea instanței că 24 hectare, din vecinătatea fostei gropi de gunoi, se află, de asemenea, pe teritoriul administrativ al Iașului.

Apartamente de vânzare Iași: oferte actualizate

Urmărește știrile APIX.ro pe WhatsApp

Editor al publicației APIX.ro, lucrează în presă din anul 2005. De-a lungul timpului, a colaborat cu instituții de presă centrale și locale.

Articole din categoria Local

To Top