Connect with us

Bosch va livra Primăriei Iași o „inteligență artificială” care să-i alerteze pe vatmani de posibile coliziuni

Local

Bosch va livra Primăriei Iași o „inteligență artificială” care să-i alerteze pe vatmani de posibile coliziuni

Grupul german Bosch este singurul ofertant la o licitație a Primăriei Iași privind livrarea a 150 de sisteme de avertizare anti-coliziune, sisteme care vor fi montate pe tramvaie și vor cuprinde o „inteligență artificială” care îi va asista pe vatmani. O licitație similară este și în cazul autobuzelor.

Valoarea contractului se ridică la peste 18 milioane lei, fără TVA, iar banii sunt asigurați de PNRR. În cazul în care nu vor fi probleme cu oferta tehnică și financiară a Bosch, Primăria are cale liberă de a semna contractul în această toamnă. Pe lângă livrarea echipamentelor, Bosch va asigura și instruirea vatmanilor pentru utilizare.

„Scopul sistemului de avertizare și asistență anti-coliziune pentru vehiculele mari va fi de a avertiza vatmanii înaintea producerii unor coliziuni în trafic, reușind astfel să reducă semnificativ rata accidentelor. Proiectul va îngloba tehnologii bazate pe digitalizare în faza de exploatare a mijloacelor de transport public (tramvaie) în condiții de siguranță și eficiență, dar mai ales va genera un grad mai mare de atractivitate a sistemului de transport public”, se susține în caietul de sarcini.

Din punct de vedere funcțional, în documentație se arată că, pe tramvaie, vor fi instalate elemente de detecție externe (camere de luat vederi sau alt hardware echivalent inteligent), controlate de o Inteligență Artificială, ce scanează în timp real participanții la trafic, pornind de la autovehicule și terminând cu motocicliști, bicicliști și pietoni.

„În cazul detectării unui pericol iminent de coliziune, sistemul emite alerte vizuale și sonore, pentru a ajuta vatmanul să evite accidentul. Toate dispozitivele sistemului sunt montate în așa fel încât vizibilitatea vatmanului nu este deloc obturată, iar alertele sonore și vizuale sunt afișate pe display-ul aparatului”, se mai precizează în documentație.

Ce tip de alerte sunt generate de sistem:

  • impact frontal cu un autovehicul
  • impact frontal cu un pieton sau un biciclist

[P] Apartamente de vânzare și închiriat pe evo-imobiliare.ro

Urmărește știrile APIX.ro pe WhatsApp

Editor al publicației APIX.ro, lucrează în presă din anul 2005. De-a lungul timpului, a colaborat cu instituții de presă centrale și locale.

Articole din categoria Local

Hover Image with Link

Trafic

Facebook

Tu știi în ce cartier stai?

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top