Connect with us

Șoferii CTP vor fi asistați în trafic de o „inteligență artificială”: costuri de un milion de euro

Local

Șoferii CTP vor fi asistați în trafic de o „inteligență artificială”: costuri de un milion de euro

Primăria a lansat licitația pentru achiziția de sisteme anti-coliziune ce vor fi montate pe cele 140 de autobuze ale CTP, iar valoarea estimată a contractului se ridică la 5,1 milioane lei, în condițiile în care fondurile sunt asigurate de UE.

„Din punct de vedere funcțional, pe mijloacele de transport public din Iași (140 de autobuze) vor fi instalate elemente de detecție externe (camere de luat vederi sau alt hardware echivalent inteligent), controlate de o Inteligență Artificială, ce scanează în timp real participanții la trafic, pornind de la autovechiule și terminând cu motocicliști, bicicliști și pietoni. În cazul detectării unui pericol iminent de coliziune, sistemul emite alerte vizuale și sonore, pentru a ajuta șoferul să evite accidentul”, se precizează în caietul de sarcini.

Prin montarea unor astfel de sisteme, Primăria spune că se preconizează o „scădere semnificativă” a incidentelor de trafic în care sunt implicate mijloace de transport public.

Printre alertele emise de sistem se numără: impact frontal cu un autovehicul, schimbare a benzii fără semnalizare, impact frontal cu un pieton sau un biciclist, nepăstrarea distanței optime față de autovehiculul din față și risc coliziuni stânga, dreapta și unghiuri laterale.

Apartamente de vânzare Iași: oferte actualizate

Urmărește știrile APIX.ro pe WhatsApp

Editor al publicației APIX.ro, lucrează în presă din anul 2005. De-a lungul timpului, a colaborat cu instituții de presă centrale și locale.

Articole din categoria Local

Hover Image with Link

Trafic

Facebook

Tu știi în ce cartier stai?

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top