Trafic
Autostrada Iașului: interes major din partea constructorilor, a fost prelungit termenul de ofertare
Compania Națională de Investiții Rutiere (CNIR) a prelungit termenul de ofertare în cazul primelor două tronsoane din autostrada Iașului, parte din A8: Moțca – Tg Frumos și Tg Frumos – Lețcani. Inițial, ofertele urmau să fie deschise pe 24 martie, iar noul termen este 24 aprilie.
„Opt potențiali constructori au solicitat prelungirea termenului cu intervale cuprinse între 15 și 60 de zile, iar pentru a facilita pregătirea unor oferte competitive CNIR a decis prelungirea cu 30 de zile. Pentru contractele aferente tronsoanelor dintre Moțca și Lețcani (56 km), contracte estimate la peste 10 miliarde lei, Compania Națională de Investiții Rutiere a primit peste 500 de solicitări de clarificare din partea constructorilor interesați”, se arată într-o informare a CNIR.
Cele două segmente fac parte din sectorul ieșean al autostrăzii A8 Tg Mureș – Iași – Ungheni. Alte trei segmente din autostrada Iașului (Lețcani – Iași, Iași – Golăiești și Golăiești) ar fi trebuit să fie deja în fază de licitație, dar CNIR întârzie lansarea procedurilor. Asociațiile care militează pentru construirea de autostrăzi au tras semnale de alarmă de mai multe ori în ultimele luni, dar există în continuare un blocaj în acest sens.
În schimb, CNIR a anunțat zilele trecute atribuirea primului contract din autostrada A8 prin munți: UMB a câștigat licitația pentru segmentul Sărățeni – Joseni (32,4 km). UMB va face lucrări pe 82 km: Leghin – Moțca (30 km: a început lucrările în februarie 2025), Pipirig – Leghin (20 km: a fost declarat câștigător, dar încă nu a semnat contractul) și Sărățeni – Joseni (32 km: contractul va fi semnat în luna martie). De asemenea, UMB a depus oferte pentru alți 84 km și așteaptă deciziile comisiilor de evaluare: Joseni – Ditrău (14,4 km), Ditrău – Grințieș (37,9 km – UMB este unic ofertant) și Grințieș – Pipirig (31,5 km).
CNIR gestionează tronsonul montan pe sectorul Sărățeni – Pipirig, respectiv un traseu de aproape 120 kilometri și care include patru loturi: Sărățeni-Joseni (32,4 km), Joseni-Ditrău (14,4 km), Ditrău-Grințieș (37,9 km) și Grințieș-Pipirig (31,5 km). Alte două segmente – Miercurea Nirajului – Sărățeni (23,4 km) și Pipirig – Vânători (19,3 km – sunt gestionate de Compania Națională de Adminstrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR). În același timp, CNAIR a semnat contractele de lucrări pentru capetele sectorului montan (Târgu Mureș – Miercurea Nirajului și Leghin – Moțca).
