Connect with us

Biletele CTP s-au scumpit: când intră în vigoare noile tarife și cât timp vor fi valabile actualele tichete

Utile

Biletele CTP s-au scumpit: când intră în vigoare noile tarife și cât timp vor fi valabile actualele tichete

Un bilet CTP valabil 120 minute va costa 3 lei față de 2,5 lei în prezent, iar abonamentul lunar va fi 110 lei față de 80 lei. Directorul CTP Cristian Stoica a declarat că noile tarife vor intra în vigoare de pe 13 iunie: biletele achiziționate la actualul preț vor fi valabile până la începutul lunii iulie, iar abonamentele până la data expirării.

O altă decizie a plenului Consiliului Local (CL) constă în gratuitate pentru toți utilizatorii mijloacelor de transport ale CTP în fiecare zi de vineri pentru perioada iunie – decembrie 2022. Acordarea acestei gratuități va genera costuri suplimentare la bugetul local în valoare de aproape 2 milioane lei/an.

Pentru călătoriile în zona metropolitană, costul va fi 4 lei. Scumpirile vor afecta şi celelalte tipuri de tichete: abonament o zi (noul cost este de 12 lei), abonament 7 zile (30 lei), abonament 30 zile (oraş – 110 lei, metropolitan – 150 lei), abonament 6 luni (550 lei) şi abonamentul pentru un an (1.100 lei). Abonamentul dedicat turiştilor va avea o valoare de 30 lei (3 zile) – aceasta este și singura modificare făcută de consilierii locali față de proiectul propus de CTP (operatorul de transport public solicita ca abonamentul turiștilor să coste 40 lei).

În acest an, CTP a estimat un buget de 179 milioane lei, în condiţiile în care aportul din bani publici se ridică la peste 135 milioane lei (diferenţele de tarif la gratuităţi şi reduceri şi compensaţia). Compensaţia este menită, conform normelor europene, să asigure funcţionarea activităţii CTP, în condiţiile în care este un serviciu public de interes general.

Principalele motive invocate de către CTP pentru creşterea tarifelor constă în modul în care au evoluat cheltuielile companiei în ultimii 4 ani de la ultima ajustare a tarifelor: de exemplu, cheltuielile cu combustibilul au crescut cu 56%, iar cele cu energie electrică cu 257%. În ciuda majorării cu 20%, preţul unui bilet CTP este unul competitiv faţă de alte oraşe din ţară. De exemplu, acelaşi tarif pentru un bilet este şi în Capitală, cu diferenţa că valabilitatea este de 90 minute (la Iaşi – 120 minute). În Cluj, un bilet de 60 minute costă 5 lei, iar, în Timişoara, acelaşi tip de tichet este 4 lei, în timp ce la Constanţa ajunge la 2 lei. În Oradea, biletul este 4 lei, dar este valabil o singură călătorie.

Lista completă a noilor tarife CTP (cu precizarea că abonamentul turiștilor este 30 lei):

Apartamente de vânzare Iași: oferte actualizate

Descoperă LAPIS Residence - un ansamblu rezidențial de top

Articole din categoria Utile

Trafic

Tu știi în ce cartier stai?

Facebook

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top