Investiții private
Bucium: Noi blocuri înalte în fața ansamblului I.C. Brătianu
Un investitor imobiliar propune un proiect de amploare în cartierul Bucium, în zona din fața ansamblului de vile I.C. Brătianu. Amplasamentul se află la șos. Bucium și are deschidere și la str. Petre Vancea.
Amplasamentul investiției:
Suprafața terenului ajunge la 14.434 mp și aparține unei persoane fizice (Gheorghe Olărescu), investitor ce a mai derulat proiecte în zona centrală și în Copou. Pentru investiția din Bucium, Olărescu propune municipalității realizarea unui ansamblu cu funcțiuni mixte: locuințe, birouri, servicii, comerț și alimentație publică.
Investitorul vrea un regim de înălțime cu subsol, parter, mezanin și șapte etaje la o înălțime maximă de 28 metri, un procent maxim de ocupare a terenului de 40% și un coeficient de utilizare a terenului egal cu 2 (raportul dinstre suprafața desfășurată construită și parcelă).
În prezent, pe teren se află o singură construcție, iar investitorul propune încă cel puțin cinci construcții. Astfel, la șos. Bucium, în dreptul intersecției cu Fundac Socola, Olărescu vrea un imobil cu parter și patru etaje. În spatele acestui imobil și a benzinăriei existente (amplasamentul benzinăriei nu face parte din proiect), investitorul propune trei clădiri cu până la șapte etaje unde vor fi (probabil) locuințe, imobilele fiind legate între ele. Spre str. Petre Vancea, proiectul planului urbanistic zonal prevede un alt imobil cu regim parter, iar în fața acestui imobil, la intersecția Vancea – șos. Bucium sunt prevăzute 114 locuri de parcare. De remarcat că inclusiv la subsolul imobilelor de șapte etaje vor fi amenajate parcări.
Planșa de reglementări urbanistice:
După cum se poate observa din planșă, investitorul a prevăzut pe propria sa proprietate o rețea generoasă de străzi. În schimb, investitorul nu este atât de generos cu spațiile verzi – acestea sunt prevăzute doar în lungul imobilelor de șapte etaje și doar pe partea spre vilele din ansamblul I.C. Brătianu.
„Se vor respecta prevederile RGU (regulament general de urbanism, n.r.) aprobat prin HG 525/1996 anexa 6, pentru stabilirea procentului de spații verzi în funcție de funcțiunea care se va autoriza”, se arată în proiectul de PUZ. În actul normativ menționat, procentul suprafeței de spații verzi este cuprins între 2 și 5% din suprafața terenului. În schimb, de obicei, dezvoltatorii imobiliari propun un procent cuprins între 10 și 15%.
Deocamdată, proiectul se află în faza de consultare publică. După încheierea acestei etape, planul urbanistic va intra în dezbaterea Comisiei de urbanism și, ulterior, va intra în dezbaterea plenului Consiliului Local. În final, investitorul va putea începe lucrările după obținerea autorizației de construire, un termen optimist în acest sens fiind spre sfârșitul acestui an, dacă nu vor fi probleme cu proiectul.