Connect with us

Bugetul de stat 2021: ce alocări are Iașul pentru infrastructură

Proiecte publice

Bugetul de stat 2021: ce alocări are Iașul pentru infrastructură

Guvernul a publicat proiectul de buget pe anul 2021. APIX.ro prezintă alocările pentru Iași în ceea ce privește proiectele de infrastructură rutieră importante pentru zona de nord-est a țării.

Cum apare Iașul în bugetul Ministerului Transporturilor:

  • tronsonul din A8 Ungheni – Iași – Tg Neamț. Alocarea pe acest an ajunge la 4,8 milioane lei, în condițiile în care abia în primăvară ar putea fi semnat contractul de proiectare a lucrărilor. În următorii ani, estimările de finanțare arată astfel: 23,1 milioane lei (2022), 27,5 milioane lei (2023) și 12 milioane lei (2024).
  • sectorul montan din A8 Tg Neamț – Tg Mureș. Apare ultima tranșă de 9,7 milioane lei pentru plata proiectantului – studiul de fezabilitate trebuie finalizat la mijlocul anului curent
  • podul peste Prut de la Ungheni. Alocarea este de doar 368.000 lei
  • autostrada A7 Ploiești – Pașcani. Apar alocări pentru fiecare tronson în parte în ceea ce privește revizuirea studiului de fezabilitate: Ploiești – Buzău (7,4 milioane lei – finalizare în acest an), Buzău – Focșani (8,8 milioane lei – finalizare în acest an), Focșani – Bacău (12,8 milioane lei – finalizare în acest an), Bacău – Pașcani (9,2 milioane lei – finalizare în acest an)
  • varianta Sud a centurii ocolitoare Iași. În buget apare o alocare de 50 milioane lei, dar această sumă reprezintă credit de angajament (o formă de „promisiune de finanțare”). Din credite bugetare, sunt prevăzute doar 300.000 lei în acest an. Amintim că, în prezent, este în desfășurare licitația de proiectare pentru tronsonul Uricani – Cicoarei, sector de 8 km care face parte din varianta Sud.
  • modernizarea drumului Târgu Frumos – Botoșani. Sunt alocate credite bugetare în valoare de aproape 62 milioane lei pentrul anul 2021, în condițiile în care licitația de lucrări a fost adjudecată anul trecut de un constructor. Conform estimărilor guvernului, lucrările ar putea fi finalizate în anul 2023, având în vedere alocările estimate pentru 2022 (179 milioane lei) și 2023 (76 milioane lei).
  • infrastructură feroviară: reabilitarea tronson Roman – Iași – Frontieră. Alocarea ajunge la 18,6 milioane lei pentru finalizarea studiului de fezabilitate în acest an.

Vom reveni

Editor al publicației APIX.ro, lucrează în presă din anul 2005. De-a lungul timpului, a colaborat cu instituții de presă centrale și locale.

Articole din categoria Proiecte publice

Trafic

Facebook

Tu știi în ce cartier stai?

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top