Connect with us

Cum vrea guvernul să finanțeze construirea unui sediu propriu pentru Operă

Terenul propus de PMI pentru construirea unui sediu al Operei

Proiecte publice

Cum vrea guvernul să finanțeze construirea unui sediu propriu pentru Operă

Proiectul construirii unui sediu propriu pentru Opera Națională Română Iași a fost inclus în bugetul de stat pe anul 2021. Inițiativă figurează pe o listă scurtă de 8 obiective majore de patrimoniu care ar urma să fie reabilitate/construite printr-un program care se va întinde pe 6 ani.

Potrivit Ministerului Culturii, în primii trei ani vor fi finanțate două obiective din București (Muzeul Național de Istorie și Așezămintele „Brătianu”) și unul din Suceava (Conacul „Varnav-Liteanu”).

Necesarul de finanțare pentru cele 8 obiective se ridică la 270 milioane euro, iar 80% din această sumă ar urma să fie asigurată printr-un credit la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE), instituția care a dat deja un aviz de principiu în acest sens.

„Începând de la această dată, și până la finele anului 2024, vor fi inițiate primele proceduri de achiziție publică pentru serviciile de proiectare și, ulterior, de lucrări și demararea acestora, pentr imobilele aflate în cea mai avansată stare de degradare”, se arată în bugetul Ministerului Culturii cu referire la cele trei obiective propuse în primă fază.

Celelalte cinci proiecte vizează:

  • construirea unui sediu propriu pentru Opera Națională Română Iași
  • refacerea și modernizarea clădirii Teatrului Național „Marin Sorescu” Craiova
  • Vila și domeniul „Florica” de la Ștefănești – jud. Argeș
  • Teatrul Național „Lucian Blaga” și Opera Națională Română Cluj
  • Fosta garnizoană militară a Timișoarei în scopul funcționării viitorului Muzeu Național al Revoluției Anticomuniste

În ceea ce privește amplasamentul, principalul teren propus de Primăria Iași este situat în incinta parcului din fața turnului UMF, din intersecția Anastasie Panu – Elena Doamna.

Articole din categoria Proiecte publice

Trafic

Facebook

Tu știi în ce cartier stai?

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top