Connect with us

Bugetul de stat 2023: sunt bani asigurați pentru începerea lucrărilor la spitalul regional Iași

Proiecte publice

Bugetul de stat 2023: sunt bani asigurați pentru începerea lucrărilor la spitalul regional Iași

Ministerul Sănătății (MS) a asigurat fondurile necesare pentru începerea lucrărilor la Spitalul Regional de Urgență (SRU) Iași în anul 2023. În acest sens, autoritatea a prevăzut o sumă de aproape 60 milioane lei.

La acești bani se adaugă un credit de angajament de peste 550 milioane lei, ceea ce va permite guvernului să suplimenteze, dacă va fi necesară, sumă alocată direct de la bugetul de stat (cei 60 mil. lei).

Conform calendarului actualizat pentru construirea SRU, prima licitație de lucrări ar trebuie lansată în această perioadă, iar lucrările să înceapă cel târziu în aprilie 2023. În primă instanţă vor fi executate lucrări pentru devierea reţelelor de utilităţi, organizare de şantier şi săpătură generală. Pentru lucrările propriu-zise de construire a spitalului, această procedură este programată pentru organizare în cursul anului 2023, astfel încât lucrările să înceapă în februarie 2024.

Valoarea totală a proiectului se ridică la 2,4 miliarde lei, iar banii sunt asigurați de Comisia Europeană (fonduri nerambursabile) și Guvern (fonduri rambursabile contractate la Banca Europeană de Investiții – jumătate din valoarea proiectului). Termenul de execuție este anul 2027, dar, cel mai probabil, investiția va fi finalizată la orizontul anului 2030.

Potrivit Ministerului Sănătății, la SRU vor fi gestionate circa 45.000 de cazuri/an (internare continuă), 100.000 de urgențe și 258.000 de servicii ambulatorii. Așa cum APIX.ro a scris în trecut, cheltuielile operaționale sunt estimate la circa 75 milioane euro/an, în condițiile în care venitul anul estimat se ridică la peste 80 milioane euro/an.

SRU va fi un complex de clădiri cu 7 niveluri (subsol, parter și 5 etaje), în condițiile în care parcarea subterană va fi pe două niveluri – în total (cu tot cu locurile de la nivelul solului), vor fi peste 1.500 de locuri de parcare.

Potrivit Ministerului Sănătății, proiectul Tehnic al SRU este aproape finalizat. Până la această oră au fost eliberate 10 avize pentru obținerea autorizației de construcție a SRU Iași:

  • Aviz APAVITAL (alimentare cu apă & canalizare)
  • Aviz DELGAZ GRID (energie electrică)
  • Aviz DELGAZ GRID (gaz natural)
  • Aviz Telekom-Orange (telefonie și internet)
  • Aviz Salubritate
  • Aviz Serviciul Roman de Informații
  • Aviz Ministerul de Interne
  • Aviz Direcția de Cultură a Județului Iași
  • Aviz Stat Major General
  • Aviz Serviciul de Telecomunicații Speciale

„Documentațiile pentru celelalte avize sunt în lucru și vor fi depuse la autoritățile publice competente săptămâna aceasta, astfel încât până la finalul anului să avem toate avizele necesare eliberării Autorizației de Construcție a SRU Iași”, spun reprezentanții autorității centrale.

Urmărește știrile APIX.ro pe WhatsApp

Articole din categoria Proiecte publice

Trafic

Facebook

Tu știi în ce cartier stai?

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top