Connect with us

MMB pregătește extinderea ansamblului mitropolitan: 10 construcții din spatele Catedralei vor fi demolate

Proiecte publice

MMB pregătește extinderea ansamblului mitropolitan: 10 construcții din spatele Catedralei vor fi demolate

Comisia zonală a monumentelor istorice a avizat favorabil proiectul propus Mitropolia Moldovei și Bucovinei privind demolarea a 10 construcții din zona din spatele Catedralei, acolo unde MMB are inițiat un proiect de extindere a ansamblului mitropolitan.

Proiectul urbanistic a fost inițiat în 2017, dar abia la începutul lunii octombrie 2021 a fost aprobat de către Consiliul Local. Planul prevede o extindere de amploare a ansamblului, în zona din spatele Catedralei, ceea ce a determinat unii consilieri să catalogheze proiectul drept „Micul Vatican de Iași”.

Analizând numărul cadastral al fiecărei clădiri propuse spre demolare, APIX.ro a concluzionat că demolările vizează toate construcțiile din perimetrul evidențiat în imaginea de mai jos:

Avizul Comisiei zonale a monumentelor istorice a fost favorabil cu impunerea unei cercetări arheologice

APIX.ro a prezentat, în premieră, detalii despre proiectul de extindere a MMB în iunie 2020. Un an mai târziu, au ieșit la iveală și randările proiectului. Pe scurt, planul MMB este de a amenaja spații de învățământ, spații de cazare și spații de birouri.

Propunerea de extindere a ansamblului

Așa cum APIX.ro a mai relatat, principalele lucrări vor viza extinderea Facultăţii de Teologie şi construirea unor noi imobile. Acestea din urmă vor fi ridicate în jurul unei piaţete mari, pe terenul liber din spatele Ansamblului Mitropolitan, respectiv între străzile Arh. Cantacuzino şi Petru Movilă.

Noile clădiri vor cuprinde spaţii de învăţământ, de cazare şi spaţii de birouri. Pe latura nord-vestică, lângă Centrul Militar Zonal, va fi amenajată o clădire cu mai multe tronsoane, la un regim maxim de înălţime cu subsol, demisol, parter şi 3 etaje. În acest imobil vor fi spaţii de cazare. La nord de clădirea nou-propusă, în extinderea Facultăţii de Teologie, vor fi amenajate două corpuri (spaţii de învăţământ) cu regim mic: subsol, parter şi 1 sau 2 etaje.

Pe laturile sudică şi sud-estică sunt propuse imobile care vor găzdui spaţii de birouri: clădirile vor avea tot un regim mic de înălţime (2-3-4 etaje, ultimul retras). Toate aceste corpuri de clădire nou-propuse vor înconjura o piaţetă, iar intrarea principală se va face printr-un turn, similar cu un turn-clopotniţă. Din piaţetă, care va fi una de pelerinaj, va fi acces spre zona actualului Ansamblu Mitropolitan. În zona centrală, MMB dispune de un teren cu o suprafaţă totală ce depăşeşte 45.000 mp. În proiect sunt incluse şi locuri de parcare la subsolul unor clădiri.

Apartamente de vânzare Iași: oferte actualizate

Descoperă LAPIS Residence - un ansamblu rezidențial de top

Articole din categoria Proiecte publice

To Top