Connect with us

Primăria a dat terenul de 7,8 ha către Mitropolie, dar cu două amendamente esențiale

Investiții private

Primăria a dat terenul de 7,8 ha către Mitropolie, dar cu două amendamente esențiale

Plenul Consiliului Local (CL) a aprobat darea spre folosință gratuită a unui teren de 7,8 hectare către Mitropolia Moldovei și Bucovinei, dar, față de proiectul inițial, consilierii au propus și adoptat două amendamente care au eliminat posibilitatea unui transfer automat de proprietate asupra suprafeței (de facto).

În primul rând, a fost vorba despre o aparentă eroare materială: în proiectul de hotărâre, terenul apărea fiind în proprietatea „privată” a Primăriei, când, de fapt, este în proprietatea publică.

În schimb, al doilea amendament a fost mai important: au fost eliminate două aliniate care garantau faptul că terenul ar fi fost administrat de MMB „pe durata existenței construcțiilor existente” din ansamblul propus de instituția de cult. Practic, se făcea de facto un transfer de proprietate.

Conținutul integral al punctelor eliminate din proiect:

  • în condițiile demarării proiectului menționat la art. 1, perioada se prelungește cu durata existenței construcțiilor edificate, cu obligația păstrării scopului pentru care terenul a fost atribuit
  • în situația în care proiectul demarează în interiorul perioadei de 10 ani stabilită la art. 2 alin. 1, înaintea obținerii autorizației de construire, la solicitarea beneficiarului, se vor aplica prevederile Legii 239/2007, art. 1.

Articolul 1 al legii 239/2007 prevede că „Imobilele aflate în proprietatea statului ori a unităților administrativ-teritoriale, atribuite în folosință gratuită cultelor religioase după 1 ianuarie 1990, pot fi transmise fără plată în proprietatea unităților de cult deținătoare, în condițiile prezentei legi”.

Legea 239/2007 permite transferul de proprietate, dar în anumite condiții, iar, în cazul de față, o astfel de măsură trebuie din nou să fie aprobată de Consiliul Local (CL): „În situația în care în momentul atribuirii imobilul se afla în domeniul public, prin hotărâre se va aproba și trecerea acestuia în domeniul privat al statului sau al unității administrativ teritoriale, potrivit legii”.

O altă problemă a proiectului de hotărâre a vizat faptul că, în fundamentarea acestui proiect, specialiștii Primăriei nu au descris întreg cadrul legal în baza căruia se face atribuirea. Cert este că terenul de 7,8 ha este acum în folosința gratuită a MMB pentru o perioadă de 10 ani.

„În situația în care nu s-au demarat lucrările de edificare a proiectului în perioada stabilită, suprafața de teren se restituie Municipiului Iași”, este o altă prevedere a hotărârii CL.

Terenul MMB se află în zona evidențiată cu roșu

Discuțiile din CL au fost pline de patos și au culminat cu reacția consilierului PNL Florentin Ciobotaru (ex-PSD), inspector școlar adjunct, cunoscut pentru desele laude formulate la adresa conducerii Primăriei. „Noi scriem aici istorie”, a spus Ciobotaru.

Amintim că MMB își asumă construirea unui ansamblu de clădiri în care se vor desfășura „activități educaționale, culturale, sociale și religioase, precum și a unor zone de recreere”. În fapt, planul MMB este să extindă activitatea Școlii „Varlaam Mitropolitul” – o unitate de învățământ cu caracter privat.

Taxele de școlarizare sunt cuprinse între 14.000 și 24.000 lei/an, la care se adaugă și alte costuri, în funcție de ciclul școlar. Unii dintre consilierii locali au solicitat MMB ca, în cazul în care va face ansamblul, să aloce 5 locuri gratuite pentru copii nevoiași în fiecare clasă.

Apartamente de vânzare Iași: oferte actualizate

Urmărește știrile APIX.ro pe WhatsApp

Articole din categoria Investiții private

Hover Image with Link

Trafic

Facebook

Tu știi în ce cartier stai?

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top