Connect with us

VIDEO Tur virtual: cum va arăta extinderea Ansamblului Mitropolitan

Local

VIDEO Tur virtual: cum va arăta extinderea Ansamblului Mitropolitan

Mitropolia Moldovei și Bucovinei (MMB) a făcut public un clip video cu imagini detaliate privind extinderea Ansamblului Mitropolitan, la scurt timp după ce Apix.ro a anunțat că 13 construcții din spatele Catedralei vor fi demolate, subiectul fiind preluat și de televiziunile centrale.

O noutate este că planul include și realizarea unei parcări subterane, cu 400 de locuri, care va rezolva (parțial) problema lipsei parcajelor din zona centrală. Intenția MMB se sincronizează și cu o propunere mai veche: realizarea unei astfel parcări în zona străzii col. Langa.

Apix.ro a anunțat recent că MMB, prin Arhiepiscopia Iașilor, a obținut autorizațiile necesare pentru demolarea a 13 construcții, aflate în zona delimitată de străzile Petru Movilă, Cantacuzino și col. Langa. Clădirile sunt în fază avansată de degradare și nu sunt monument istoric. În schimb, având în vedere zona de intervenție, care este una protejată, lucrările de dezafectare trebuie realizate cu supraveghere arehologică, urmând a fi emis un astfel de aviz.

Toate construcțiile din zonele încercuite cu roșu vor fi demolate

După eliberarea amplasamentului, spun reprezentanții MMB, vor începe demersurile pentru aprobarea extinderii Ansamblului Mitropolitan: mai multe clădiri vor fi construite în jurul unei piațete publice. Dezvoltarea ansamblului va fi făcută etapizat, în prezent lucrându-se la studiile tehnice pentru fiecare obiectiv în parte. Ulterior, va fi realizată documentația (proiectul tehnic) din care va rezulta și valoarea estimată a investiției.

În ce constă proiectul de extindere a Ansamblului Mitropolitan

Proiectul urbanistic a fost inițiat în 2017, dar abia la începutul lunii octombrie 2021 a fost aprobat de către Consiliul Local. Intenția MMB este de a amenaja spații de învățământ, spații de cazare și spații de birouri, care să înconjoare piațeta publică de dimensiuni relativ mari.

Principalul obiectiv presupune extinderea Facultăţii de Teologie şi construirea unor noi imobile, cele din jurul piațetei. Pe latura nord-vestică, lângă Centrul Militar Zonal, va fi amenajată o clădire cu mai multe tronsoane, la un regim maxim de înălţime cu subsol, demisol, parter şi 3 etaje. În acest imobil vor fi spaţii de cazare. La nord de clădirea nou-propusă, în extinderea Facultăţii de Teologie, vor fi amenajate două corpuri (spaţii de învăţământ) cu regim mic: subsol, parter şi 1 sau 2 etaje.

Pe laturile sudică şi sud-estică vor fi construite imobile cu spaţii de birouri: clădirile vor avea tot un regim mic de înălţime (2-3-4 etaje, ultimul retras). Toate aceste corpuri de clădire nou-propuse vor înconjura piaţeta, iar intrarea principală se va face printr-un turn, similar cu un turn-clopotniţă.

Din piaţetă, care va fi una de pelerinaj, va fi acces spre zona actualului Ansamblu Mitropolitan. În zona centrală, MMB dispune de un teren cu o suprafaţă totală ce depăşeşte 45.000 mp. În proiect sunt incluse şi locuri de parcare la subsolul unor clădiri.

[P] Apartamente de vânzare și închiriat pe evo-imobiliare.ro

Urmărește știrile APIX.ro pe WhatsApp

Articole din categoria Local

Hover Image with Link

Trafic

Facebook

Tu știi în ce cartier stai?

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top