Connect with us

Palatul Mitropolitan va intra în reparații capitale: hrubele vor fi puse în valoare în rețeaua muzeală subterană

Repere istorice

Palatul Mitropolitan va intra în reparații capitale: hrubele vor fi puse în valoare în rețeaua muzeală subterană

Palatul Mitropolitan, parte din ansamblul Mitropoliei Moldovei și Bucovinei din centrul Iașului, va intra în reparații capitale, conform unei autorizații emise recent de Primăria Iași. De data aceasta, lucrările vor include și consolidarea edificiului: anterior s-a lucrat doar la fațadă.

Se propun lucrări de consolidare a structurii, restaurarea elementelor arhitecturale autentice, punerea în valoarea a hrubelor și a întregii clădiri monument istoric”, se arată în autorizația 508/2022.

La subsolul monumentului istoric se propun o serie de lucrări de consolidare: a hrubelor şi scoaterea de sub influenţa apelor meteorice, freatice; scoaterea demisolului si a parterului de sub influenţa apelor ascensionale din fundaţii; operaţii de consolidare la fundaţii; eliminarea tasărilor inegale ale terenului de la nivelul fundaţiilor; consolidare ziduri, goluri, planşee pentru asigurarea siguranţei în exploatare, a durabilităţii structurale etc., conform unui articol publicat anul trecut de „Ziarul de Iași”, la finalizarea proiectului tehnic aferent investiției.

„Se propun, de asemenea, şi o serie de lucrări de restaurare: restaurarea hrubelor si atribuirea unor funcţiuni muzeale pentru acestea; asigurarea unui acces sigur şi facil în demisol în reţeaua de hrube (muzeu); restaurarea copertinei şi a elementelor metalice la faţada sudică; restaurarea spaţiilor interioare, restaurarea ambianţei de epocă şi a componentelor artistice”, au precizat reprezentanţii Mitropoliei, citați de ZDI.

Palatul Mitropolitan Iași [Foto: Silviu CLUCI]

Aceştia au specificat că este necesară o lucrare amplă la nivelul Palatului Mitropolitan fiindcă la vechiul proiect s-au făcut doar lucrări de restaurare a faţadei, dar între timp s-au identificat degradări la nivelul structurii: fisuri în pereţi, în arcele de piatră din subsoluri, în bolţilor beciului, în unele ziduri exterioare, cât şi o degradare la partea de arhitectură, la nivelul finisajelor interioare. Mai multe, zona unde se vrea amenajat mu-zeul este foarte afectată, fiind în pericol de „precolaps”, care ar afecta apoi şi fundaţia clădirii. 

În context, amintim și de proiectul major de extindere a MMB în zona din spatele Catedralei [proiectul nu face obiectul autorizației menționate în text]

Editor al publicației APIX.ro, lucrează în presă din anul 2005. De-a lungul timpului, a colaborat cu instituții de presă centrale și locale.

Articole din categoria Repere istorice

Trafic

Facebook

Tu știi în ce cartier stai?

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top